Nomofobia, afecţiunea de care probabil şi tu suferi

1 78050 original jpg jpeg

Nomofobia, cunoscută şi sub numele de dependenţa de telefon (termen ce provine din sintagma engleză "no mobile phobia"), te face să crezi că eşti mai conectată cu cei din jur decât oricând, dar adevărul este că acest lucru te face mai izolat. Mulţi oameni din întreaga lume ajung să înlocuiască conversaţiile reale cu cele virtuale, acordând atenţie telefonului mobil în permanenţă.

Nu contestă nimeni faptul că cele mai recente tehnologii ne fac viaţa mai uşoară. Cu toate acestea, utilizarea lor excesivă poate face ca ceva ce a fost odată un lucru pozitiv să se transforme într-o problemă. Deşi nu toţi oamenii suferă de dependenţă de telefon, este adevărat că avem anumite obiceiuri nesănătoase care pot duce la nomofobie în viitor.

Cum ştii dacă suferi de nomofobie (dependenţa de telefon)?

Eşti dependent de telefonul tău mobil? Eşti neliniştită când nu mai ai baterie? Iei întotdeauna încărcătorul cu tine în caz că rămâi fără baterie? Dacă ai răspuns la aceste întrebări, poţi suferi de nomofobie.

Nomofobia nu apare peste noapte. Ea este o consecinţă cauzată de obiceiurile nesănătoase cum este nevoia de a butona telefonul de fiecare dată când eşti într-o situaţie inconfortabilă. În alte cazuri, telefonul devine compania care te ajută să treci peste momentele de singurătate, când eşti în mijloacele de transport sau aştepţi pe cineva la restaurant.

Cu toate acestea, acest lucru se poate agrava şi ne face dependenţi de telefoanele noastre pentru a atenua stresul emoţional. Ne poate determina să ne verificăm mesajele şi e-mailurile atunci când nu am primit nimic şi să nu răspundem la mesajele pe care le primim.

Iată câţiva parametri care te vor ajuta să îţi dai seama dacă suferi de ceea ce se numeşte nomofobie:

- În mod constant şi impulsiv, verifici dacă cineva ţi-a scris sau trimis ceva prin e-mail.

- Dacă telefonul rămâne fără baterie sau dacă nu ai conexiune la internet, este foarte dramatic pentru tine deoarece te simţi în mod automat izolat.

- Postezi pe reţelele de socializare ce gândeşti, ce faci şi ce ai vrea să faci.

- Verifici câte aprecieri ai primit. Acest lucru creşte nevoia ta de a posta mai multe despre activităţile extra.

- Uneori, crezi că ţi-a sunat telefonul. Când colo, în realitate, nu ai primit nimic.

- Când ieşi cu prietenii, ai mereu telefonul în mână. Plus că nu poţi urmări conversaţia deoarece deja vorbeşti cu cineva de pe telefon.

Suntem mai conectaţi, dar şi mai mulţi

Motivul pentru care oamenii suferă de nomofobie este că ei simt nevoia de a participa la conexiunea pe care o oferă tehnologia. Acum, nu contează dacă familia şi prietenii se află pe cealaltă parte a lumii. Cu doar un mesaj sau apel video, poţi comunica fără probleme, deoarece nu există bariere.

Cu toate acestea, indiferent de faptul că suntem mai conectaţi decât oricând, ne simţim şi mai mult singuri. Astăzi nu mai este necesar să părăseşti casa pentru a găsi un partener sau chiar pentru cumpărături. Mai mult, dacă lucrezi de acasă...nici măcar nu trebuie să îţi faci griji la ce oră trebuie să pleci din casă pentru a nu întârzia la serviciu.

Viaţa pe care o trăieşti doar prin tehnologie este reală? Telefonul înlocuieşte cu adevărat o conversaţie faţă în faţă?

Trăim o viaţă care nu este foarte reală

Persoanele care suferă de nomofobie publică întotdeauna despre viaţa lor pe reţelele de socializare şi sunt dependente de cei din jurul lor. Cu toate acestea, ceea ce vedem nu este ceea ce este real!

Multe cupluri care postează poze cu ei fericiţi trec printr-un moment greu. De asemenea, prietenul acela care nu face niciodată altceva decât să posteze citate pozitive ar putea suferi de depresie severă.

Tot ce vedem pe reţelele sociale este ceea ce alţi oameni doresc să vedem. Dar care este realitatea din spatele postărilor lor?

Când o persoană suferă de nomofobie, ea va compara întotdeauna viaţa ei cu a altora. Se va simţi rău pentru că – în timp ce alţii pleacă în vacanţe – ea este acasă pe canapea, uitându-se în telefon.

Poate pare greu de crezut, dar oamenii care suferă de nomofobie suferă foarte mult şi, dacă nu tratează dependenţa de telefonul mobil, pot ajunge să se confrunte cu episoade de anxietate gravă şi stres, care ar putea duce în final la depresie.