Nu mai folosi dezinfectant pentru mâini! Iată ce poţi păţi!

simeon stalpnicul png

Pentru că suntem conştienţi de importanţa spălării mâinilor în evitarea transmiterii germenilor, când nu avem acees la apă şi săpun folosim dezinfectant pentru mâini. Specialiştii atrag atenţia că utilizarea în exces a acestui produs poate provoca probleme grave de sănătate.

Triclosanul:ingredientul nociv

În cele mai multe dezinfectante pentru mâini se găseşte una dintre cele mai comune substanţe chimice:triclosanul. Chiar dacă el are proprietăţi antibacteriene,el poate face mult mai mult rău decât bine. Acesta poate contribui la bacterii rezistente la antibiotice. Mai mult,potrivit unui studiu din 2014,acest produs chimic poate slăbi contractilitatea muşchiului cardiac şi ale scheletului. Rezultatul? Slăbirea musculară a corpului,în special în rândul persoanelor sensibile.

Citeşte şi:Cât de eficient este săpunul antibacterian?

Intoxicaţie cu alcool

Chiar dacă dezinfectantul pentru mâini pe care-l alegi nu conţin triclosan,asta nu înseamnă că este sigur. Un alt ingredient activ în unele dezinfectante este alcoolul,care acţionează ca un antimicrobian care ucide bacteriile. Astfel de produse pentru igienă,care conţin aproximativ 65% alcool etilic,sunt nocive pentru organism atunci când sunt înghiţite. Alcoolul etilic poate slăbi imunitatea şi provoca astm şi dermatitecronice.

Citeşte şi:5 remedii utile pentru astmatici

Nu este eficient împotriva norovisrusului

Norovirusul,care provoacă diaree şi vomă,este foarte contagios şi poate infecta pe oricine. Dezinfectantul pentru mâini nu este eficient în protejarea transmiterii acestui virus. Un studiu din 2010 publicat în „ Applied and Environmental Microbiology“  arată că,în ciuda promisiunii acestor produse pe bază de alcool că ţin sub control transmiterea agentului patogen,acestea sunt ineficiente împotriva norovirusului.

Nu curăţă eficient mâinile

După ce ne spălăm pe mâini cu dezinfectant,credem că mâinilenoastre sunt curate. Dar,în realitate,în cazul în care mâinile sunt prea murdare,produsul nu va reuşi să elimine toate reziduurile sau germenii. De aceea,cel mai bine este să ne spălăm mereu cu apă şi săpun. Un studiu din 2010 publicat în „Journal of Food Protection“ arată că antisepticele şi şerveţelele umede sunt mai puţin eficiente împotriva majorităţii virusurilor.Credit foto:www.hercampus.com