Nu neglija sinuzita!

1 77943 original jpg jpeg

Nas înfundat, durere puternică de cap, stare de rău generală – toate acestea sunt simptome ale unei sinuzite supărătoare. Boala presupune inflamarea sinusurilor şi afectează aproximativ 20% din populaţie.

De regulă, este cauzată de virusuri şi bacterii. Spre deosebire de o răceală banală, sinuzita are o durată mai mare şi poate persista între 4 şi 12 săptămâni. De asemenea, în cazul unei infecţii sinusale, culoarea mucusului se schimbă de la galben la verzui. Persoanele care au polipi nazali, rinite alergice, răceli netratate sau virusuri gripale au o predispoziţie pentru sinuzită.

Acută sau cronică

Sinuzita poate fi acută sau cronică, infecţioasă sau necotangioasă. Ea variază ca severitate în funcţie de durata inflamaţiei. Sinuzita acută se manifestă prin secreţie purulentă la nivelul foselor nazale, dureri sinusale şi faciale, febră şi scăderea mirosului. Sinuzita cronică are o durată mai mare, de până la 3 luni, şi se manifestă prin durere continuă, obstrucţie nazală şi secreţie purulentă intranazală. Există şi sinuzita recurentă, care apare de mai multe ori pe parcursul anului şi nu poate fi tratată cu medicamente. Diagnosticul corect este pus abia după ce se se efectuează un examen imagistic, cum ar fi o radiografie la sinusuri sau un computer tomograf, sau prin intermediul unei endoscopii nazale.

Cum tratezi infecţia sinusurilor

Este necesar să urmezi un tratament medicamentos prescris de medic, de regulă cu antibiotice sau cu antiinflamatoare, care are rolul de a fluidiza secreţiile şi de a ajuta la eliminarea lor. De asemenea, e important să te odihneşti cât mai mult, să te hidratezi suficient cu apă, ceaiuri sau supe şi să faci băi cu aburi pentru descongestionarea sinusurilor. De folos este şi irigarea sinusurilor cu ser fiziologic sau cu soluţie salină. Decongestionantele nazale pot fi de ajutor, însă medicii atrag atenţia că ele nu trebuie folosite mai mult de trei zile, deoarece pot exacerba congestia şi pot duce la creşterea tensiunii arteriale.

Bine de ştiut!

Dacă este lăsată netratată o perioadă îndelungată, boala poate provoca leziuni permanente la nivelul sinusurilor şi, în cazuri foarte rare, poate duce la meningită. De aceea, un consult de specialitate la un medic orelist este mai mult decât necesar.

Ştiri sănătate

O echipă de cercetători de la California Institute of Technology a dezvoltat o metodă inovatoare care poate detecta sensibilitatea la antibiotice, în caz de infecţii urinare, în mai puţin de 30 de minute. Asta înseamnă că pacienţii ar putea fi diagnosticaţi şi primi tratament în urma unei sigure vizite la medic.

Imunizarea gravidelor contra tusei convulsive ar putea preveni 9 din 10 cazuri la sugari, sugerează un studiu realizat în Statele Unite. Bacteria Bordetella pertussis cauzează tuse convulsivă, o infecţie respiratorie care poate deveni mortală. Numele său provine de la simptomele pe care le prezintă pacienţii: aceştia fac eforturi să respire în timpul crizelor intense.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg