Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani

1 75211 original jpg jpeg

Numărul de cazuri de cancer de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani a declarat, joi, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Mircea Diculescu, potrivit Agerpres.

„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal şi cazuri care pot să fie tratate în aşa fel încât să prevenim acest tip de cancer. Populaţia trebuie să fie informată şi să se ducă să facă colonoscopie. (...) Colonoscopia, în clipa de faţă, se poate face aproape în orice oraş mare din ţară. (...) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani", a spus Diculescu, cu prilejul celui de-al 37-lea Congres Naţional de Gastroenterologie Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, organizat de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă.

Potrivit Agerpres, şeful Secţiei a III-a Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Liana Gheorghe, a afirmat că numărul de calorii "trebuie controlate".

"Să rezistăm la tentaţii. Să fim întotdeauna activi. Educaţia în societate contează", a afirmat medicul, recomandând populaţiei controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună.

La rândul său, medicul gastroenterolog Anca Trifan a susţinut că obezitatea este un factor important care poate conduce la cancer hepatic, dar şi la unele tipuri de cancere digestive, pancreas, colon hepatic.

„Nu poţi să îi spui unui copil să nu mănânce la fast food sau să nu mănânce dulce că oricum va mânca. Trebuie să îi oferi altceva care să fie la fel de atractiv şi în acelaşi timp în spatele fiecărui produs să îi oferi educaţia necesară", a adăugat Trifan. 

Simptome ale cancerului de colon  Hemoragia rectală 

„Acesta este unul dintre cele mai des întâlnite simptome ale cancerului de colon”, avertizează dr. Alfred Neugut, medic oncolog la Universitatea Columbia. Dacă observi urme de sânge de culoare roşu deschis sau maro închis pe hârtia igienică sau în materiile fecale, programează-te la medic.  

Anemia prin carenţă de fier sau anemie feriprivă 

Este strâns legată de sângerarea anală, deoarece aceasta cauzează pierderea de fier din organism. Dacă te simţi obosită mai tot timpul şi eşti palid, mergi la medic pentru analize de sânge.  

Durere abdominală

O tumoare poate duce la un blocaj sau la fisurarea mucoasei stomacului, ceea ce cauzează crampe abdominale şi dureri. Durerea poate fi şi un semn că materiile fecale nu pot traversa colonel din cauza unui blocaj. Ai putea avea şi greţuri, flatulenţă, abdomen umflat şi vărsături.

Credit foto: www.youtube.com