Obezitate, diabet: obiceiurile bune vin din copilărie
Ne vine greu, ca părinţi, să-l refuzăm pe cel mic când se smiorcăie că vrea sucurile sau dulciurile preferate. Şi suntem cumva mulţumiţi când îl vedem ronţăind ceva şi stând cuminte în faţa unui ecran, fără să ne bată la cap. Aaa, piciul a luat în greutate? Nu-i nimic, creşte şi-i trece. Cifrele arată însă că deciziile celor mari se reflectă în fişa medicală a copiilor.
Diabetul zaharat de tip 2 se numără printre bolile cele mai răspândite în lume, iar incidenţa sa este strâns legată de modul de viaţă şi de nutriţie al celor mari şi celor mici, deopotrivă. Între obezitate şi diabet există o legătură directă, însă mulţi părinţi ridică din umeri când li se atrage atenţia că odrasla lor a luat prea mult în greutate. „Gras şi frumos“ – nu aşa zice o vorbă românească? Statisticile arată însă altceva: că tot mai mulţi copii devin supraponderali, dezvoltând mai târziu tulburări care duc la complicaţii ireversibile. Despre toate aceste lucruri am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Maria Moţa, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, membru al Consiliului Ştiinţific al Asociaţiei Medicover.
- În Europa, incidenţa diabetului de tip 2 la persoanele sub 20 de ani este de 0,5 – 2 cazuri la 100.000 de tineri. În România, obezitatea odată apărută, are tendinţa să se agraveze, crescând riscul de diabet tip 2 la adultul tânăr. La populaţia adultă de la noi, cu vârste între 20 şi 79 de ani, prevalenţa diabetului zaharat este de 11,6% - adică aproximativ 2 milioane de persoane. Cifrele sunt rezultatul unui studiu demarat în 2013 de Societatea Românâ de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
-Cauza principală o reprezintă un stil de viaţă caracterizat prin sedentarism, alimentaţie hipercalorică, cu creşterea consumului de alimente cu densitate calorică mare în detrimentul celor cu densitate nutritivă mare. Şi stresul este o cauză. Terenul genetic al fiecărui copil este foarte important, inducând o predispoziţie mai mică sau mai mare către aceste afecţiuni.
-Susţineţi permanent necesitatea implementării la nivel naţional a unui program pentru prevenţia diabetului. Ce schimbări ar aduce un astfel de program?
-Alte programe de prevenţie, derulate la nivel internaţional, în Finlanda sau în SUA spre exemplu, au demonstrat că prin intervenţie activă se poate reduce riscul de diabet zaharat tip 2 cu până la 58% în primii 3 ani şi cu menţinerea la cote înalte ale acestui procent la 10, 15 ani. Este nevoie însă de voinţă politică, de decizii la nivel naţional, de fonduri, de implicare, de responsabilitate a fiecăruia dintre noi.
-Există deja un program derulat de Asociaţia Medicover printre elevii din clasele primare. Credeţi că ar fi util un concept similar pentru copiii din grădiniţe?
-Ar fi extrem de util un astfel de program. Alături de copii ar trebui să fie şi părinţii, ca să poată înţelege corect mesajele şi să le pună în practică.
-Credeţi că părinţii ar fi deschişi la un astfel de program?
- Nu am nicio îndoială că majoritatea s-ar implica în astfel de programe. Drept dovadă stă şi numărul mare de acorduri date de părinţii copiilor din Ploieşti (oraşul cu cea mai mare prevalenţă a diabetului de tip 2 de la noi, n.red.), în primul an de implementare a programului de prevenţie ,,ÎnCerc“. În anul şcolar 2017 – 2018 am reuşit să evaluăm 1.343 elevi de clasa a V-a, adică un procent de 84% din elevii din acestă clasă.
-Să se întoarcă la alimentaţia tradiţională, să consume mai multe legume şi cereale, iar fructe cu moderaţie. Să le aleagă pe cele de sezon, de la noi din ţară. Să evite alimentaţia excesivă, consumul de dulciuri concentrate, de băuturi carbogazoase îndulcite, de alimente procesate. Să facă mişcare măcar 40 de minute pe zi.
O bombă cu întârziere
Diabetul este o boală silenţioasă redutabilă, fiindcă rămâne mult timp fără simptome. Excesul de zahăr în sânge nu este însoţit de niciun semnal de alarmă. Trec ani până ce maladia ajunge să fie diagnosticată, boala fiind progresivă şi fără leac. În stadiu avansat, complicaţiile sunt întotdeauna grave: infarct de miocard, orbire, amputaţie, insuficienţă renală. În fiecare an, pe 14 noiembrie, de Ziua Diabetului, specialiştii reamintesc că boala poate fi prevenită printr-o mai bună informare şi prin educaţie.