Oboseala cronică: cât e de grav şi cum o tratezi?

1 71388 original jpg jpeg

Epuizarea fizică pare să fie parte din viaţa fiecărui om, la un moment dat. Totuşi, când aceasta este mai mult prezentă, decât absentă, înseamnă că ceva nu e în regulă. Cel mai probabil suferi de oboseală cronică.

Aproximativ 2% din populaţia adultă prezintă de acest sindrom,iar problema este destul de gravă,ajungând să afecteze calitatea vieţii,social şi emoţional. Oboseala cronică este de fapt un cumul de probleme fizice şi psihice,cel mai des întâlnită la cei care duc o viaţă stresantă sau au un serviciu solicitant ori un program de lucru extrem de încărcat.

Oboseala Cronică-Simptome

Există o simptomatologie specifică. De obicei,aceasta include anxietatea şi depresia,pe fondul unei suprastimulări prelungite. Neliniştea,iritabilitatea,tensiunea fizică şi psihică,extenuarea şi lipsa de motivaţie sunt alte semne indicatoare ale oboselii cronice.

De cele mai multe ori,cei afectaţi se simt epuizaţi la cel mai mic efort,iar momentele de repaus şi orele de somnnu ajută deloc sau foarte puţin.

Alte probleme de sănate asociate afecţiunii

Oboseala cronică aduce cu sine o serie de alte probleme cauzate de lipsa de odihnă sau care sunt tocmai factori declanşatori ai afecţiunii în sine. De cele mai multe ori,această boală este asociată cu depresie,tulburări de panică şi anxietate,şi,uneori,chiar cu tulburări ale regimului alimentar,care în timp duc la supraponderabilitate sau chiar obezitate morbidă (în cele mai grave situaţii).

Boala care nu are leac

Din păcate,sindromul oboselii cronice nu are un tratament recunoscut. Specialiştii susţin că,în realitate,doar aproximativ 10% dintre adulţi îşi revin complet,restul prezentând simptomele periodic,chiar dacă au şi prin momente de „normalitate”,în care pare că problema a dispărut.

Cel mai des tratamentele includ antidepresive. Pentru că organismul are nevoie de odihnă,dintre recomandări nu lipsesc nici somniferele sau pastilele care relaxează musculatura scheletică.

Metode alternative de tratare

Pentru că niciun alttratamentnu a dat rezultate,unii pacienţi recurg la cursuri de aerobic,de obicei în echipă. Socializarea are un rol foarte important şi îi ajută să uite de epuizarea fizică,dar are rol şi în menţinerea tonusului muscular.

Un alt punct care nu trebuie trecut cu vederea este importanţa consilierii psihologice,dat fiind că oboseala cronică este cel mai des asociată cu tulburările de anxietate,depresie şi alte tulburări de comportament.Recente

Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg
Articol   De ce sa alegi o vopsea de par fara amoniac 5 motive jpg