Pericolele din lacurile de unghii
O manichiură perfectă constă nu doar în unghii îngrijite, ci şi în aplicarea unui lac de unghii colorat, strălucitor, care ne face să ieşim în evidenţă. Mai mult decât atât, colorarea unghiilor a devenit un detaliu absolut obligatoriu în rutina de îngrijirea a mâinilor.
Un studiu al cercetătorilor americani a aflat că majoritatea chimicalelor din lacurile de unghii pot pătrunde în sânge în cantităţi destul de importante în maximum două ore de la aplicarea pe unghii.
Studiul în cauză spune că substanţele din lacurile de unghii care pătrund în organism pot duce la infertilitate, cancer la sân, probleme cu glanda tiroidă, afecţiuni neurologice, diabet şi risc de obezitate.
Deşi substanţele nu pătrund direct prin unghie, aceste pot fi absorbite în sânge prin cuticule. De asemenea, pătrund în organism şi prin inhalare, atunci când ne aflăm la salon unde mirosul este puternic, sau prin înghiţire, când ne roadem unghiile.
Deşi substanţa din lacul de unghii care ne poate îmbolnăvi nu este un ingredient esenţial, aceasta este folosită în fabricarea lacurilor pentru ca produsele să fie mai rezistente şi mai uşor de aplicat.
Mai alarmant este că lacurile de unghii în care a fost găsită substanţa nocivă nu o aveau trecută la descriere produsului.
Cine riscă să se îmbolnăvească?
Cum spuneam, oja a devenit indispensabilă în rutina de frumuseţe şi îngrijirea a majorităţii femeilor, dar, mai grav este că foarte multe fetiţe o folosesc, fiind mult mai expuse riscului de a se îmbolnăvi decât persoanele adulte.
Ce e de făcut?
O problemă esenţială este aceea că majoritatea producătorilor de lacuri de unghii nu descriu detaliat pe etichetă ce anume conţin produsele pe care le vând.
O soluţie ar fi să folosim mai rar lacurile de unghiile, mai ales în saloanele de cosmetică, şi să optăm pentru alternative mai bune pentru sănătatea noastră, precum cosmeticele bio.