Posibilele cauze pentru care nu reuşeşti să dormi

1 80160 original jpg jpeg

Tot mai mulţi oameni suferă de insomie. Expunerea la lumina artificială a televizoarelor, a calculatoarelor şi a telefoanelor înainte de culcare sporeşte vigilenţa şi suprimă eliberarea hormonului de stimulare a somnului - melatonina. Sensibilitatea şi ciclurile menstruale sunt, de asemenea, factori care ar putea explica de ce femeile sunt de două ori mai predispuse la insomnie, comparativ cu bărbaţii.

Cauzele insomniei sunt multiple, spune Judith Davidson, cercetător şi psiholog la Universitatea Queens din Kingston, Ontario. Dar iată care sunt principalii factori care provoacă insomnia:

Ai o stare depresivă

La fel ca în cazul apetitului, simptomele depresiei se pot schimba la extrem. S-ar putea să te simţi dintr-o dată obosită şi să dormi toată ziua sau să nu poţi dormi deloc. O altă formă deosebit de comună de deprivare a somnului este să te trezeşti în mijlocul nopţii, noaptea după noapte.

Lucrezi prea mult înainte de culcare

Foarte mulţi oameni fac diverse activităţi înainte de culcare; pregătirea mâncării, grija faţă de copii, curăţenia din casă etc. Recomandat este să îţi oferi o oră numai pentru tine înainte de culcare. Citeşte o carte, fă-ţi o baie – te va relaxa foarte mult. Încearcă una dintre aceste tehnici de relaxare înainte de culcare pentru a îmbunătăţi calitatea somnului.

Există un dezechilibru hormonal

 O explicaţie pentru insomnie ar putea fi modificările hormonale care apar în timpul lunii. Ca femei, suntem predispuse la insomnie înainte şi în timpul menstruaţiei, ea fiind provocată de durere şi schimbările de dispoziţie.

Fumezi

Sunt persoane care pot renunţa la fumat, în timp ce altele nu. De asemenea, există multe motive pentru care ar trebui să se renunţe la fumat, iar insomnia este una dintre ele. Nicotina este un stimulent care provoacă trezirea în timpul nopţii şi din moment ce te trezeşti, simţi nevoia să mergi şi să fumezi o ţigară, lucru care îţi afectează calitatea somnului.

Dormi în timpul zilei

Dormitul în timpul zilei poate fi o modalitate excelentă de a te reîncărca sau de a te odihni mai bine, dar este posibil să îţi fie foarte greu să adormi seara. Recomandat este să se doarmă cel puţin 30 de minute după-prânz.

Ţi-ai dereglat ceasul biologic

Statul în weekend până târziu în noapte şi dormitul a doua zi până târziu este un cadou pe care ni-l facem după o săptămână cu multă muncă, nu-i aşa? Însă acel mic răsfăţ este suficient pentru a deregla ceasul biologic. Chiar dacă te bagi la culcare devreme duminică seara, nu vei reuşi să adormi şi luni vei fi mult mai obosită.

Bei prea multă cafea

Simţi că ai nevoie de patru cafele extra-mari în timpul zilei? S-ar putea ca din cauza consumului excesiv de cafea să nu reuşeşti să dormi noaptea. Nu este recomandat să bei ceai sau cafea seara, pentru că poate inferfera cu hormonul somnului, melatonina. În plus, încearcă să nu bei mai mult de două ceşti cu cafea pe zi.