Prurit sau mâncărime, simptom frecvent la pacienţii cu hepatita C

prurit jpeg

Mulţi dintre cei care suferă de hepatita C suferă şi de prurit. Fie că este localizat pe o anumită zonă a corpului sau răspândit peste tot, există mai multe moduri de a reduce acest simptom potenţial înnebunitor.

Legătura dintre prurit şi hepatita C

Pruritul şi durerea sunt strâns legate,deoarece aceiaşi nervi transmit semnale de disconfort la nivelul creierului. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că pruritul la persoanele cu afecţiuni hepatice se datorează acumulării de toxine care nu au fost filtrate eficient de ficatul deteriorat. Atunci când leziunile hepatice împiedică fluxul bilei prin ficat,acizii biliari şi bilirubina ajung în sânge. Icterul (colorarea în galben a pielii şi a ochilor) şi nivelurile ridicate de bilirubină adesea provoacă prurit.

În medicina tradiţională chineză,pruritul dintr-o cauză necunoscută este,de asemenea,considerat a fi din cauza toxinelor acumulate în fluxul sangvin. Această acumulare de substanţe toxice generează căldură.

Pruritul poate lua multe caracteristici diferite. Cel pe timp de noapte interferează cu un somn odihnitor.

Cum scapi de prurit

Pentru că mâncărimile pot fi suficient de severe pentru a interfera cu activităţile de zi cu zi,iată câteva sfaturi pe care să le pui în practică:

1. Nu fuma-Nu numai căfumatulreduce eficacitatea tratamentului hepatitei C,dar poate duce,de asemenea,la sindromul fumătorilor-caracterizat prin episoade de înroşirea feţei,încălzirea palmelor şi a tălpilor,dureri de cap,ameţeli,letargie,senzaţie de înţepătură,dureri articulare şi prurit.

2. Aplică 2-3 comprese reci– Cuburi de gheaţă înfăşurate într-un prosop şi plasate pe piele pot calma mâncarimea intensă.

3. Hidratează-te!-Bea cantităţi suficiente de apă pentru a menţine întregul corp hidratat. 

Nu mai face băi fierbinţi!

4. Fă duşuri călduţe dacă vrei să scapi de prurit-Pentru că apa foarte fierbinte agravează mâncărimile,asigură-te că temperatura apei de la duş nu este prea fierbinte.

5. Evită hainele foarte strâmte-Ori de câte ori este posibil,poartă haine lejere realizate din materiale naturale,prin care pielea poate să respire.

6. Hidratează pielea-Aplică creme hidratante cel puţin de două ori pe zi dacă suferi de prurit. Pentru rezultate optime,foloseşte creme hidratante care nu au în compoziţie alcool,parfum sau mentol.

Credit foto:www.reference.com