Schimările aparatului genital la 30, la 40 şi la 50 de ani

1 74319 original jpg jpeg

Dacă nu eşti genul de femeie care merge la medic cu regularitate, probabil nu ştii că, la fel ca restul corpului, vaginul înaintează şi el în vârstă şi se modifică pe măsură ce „îmbătrâneşte”.

Organele genitale se schimbă,fără îndoială,pe măsură ce timpul trece. Cunoscând faptul că aceste schimbări sunt complet normale şi că unele neplăceri pot fi adesea ţinute sub control,te poţi simţi mai confortabil. Iată care sunt modificările în funcţie de vârstă.

La 30 de ani

Femeile care folosesc pilule contraceptive între 20-30 de ani,s-ar putea să se confrunte cu uscăciune vaginală,probabil din cauză că pilula opreşte ovulaţia,care ar putea limita lubrifierea naturală în acea perioadă,în fiecare lună. Pe de altă parte,dacă până la această vârstă ai devenit mămică,este posibil ca impactul să fie major asupra vulvei şi vaginului,din cauza greutăţii foarte mari a uterului. Hormonii sarcinii ar putea schimba şi culoare vulvei,deci nu te speria dacă este mai închisă la culoare după naştere. Dar,datorită faptului că este puternic vascularizat şi foarte elastic,vaginul îşi revine rapid la normal.

Citeşte şi:Această băutură tratează infecţia sinusurilor

La 40 ani

Dacă ai obişnuit să te epilezi cu ceară sau cu lama,s-ar putea ca acum să observi efectele acestui obicei. Părul pubian poate începe să se subţieze,datorită reduceriicantităţii de estrogen. Vaginul poate fi mai puţin elastic,iar uscăciunile nu mai sunt o noutate.

La 50 de ani

Menopauza aduce cu ea schimbările vaginale. Reducerea cantităţii de estrogen face ca vaginul să fie foarte uscat,iritat,iar sexul poate răni:poţi simţi ca şi când ai introduce hârtie abrazivă în vagin. De altfel,este posibil să simţi nevoia de urinare mai des. pH-ul se schimbă,devine mai acid,ceea ce poate face să fii mai predispusă la infecţii urinare.

Citeşte şi:Remedii pentru dureri de spate

La 60 ani

Bufeurile şi transpiraţiile nocturnepot persista timp de mai mulţi ani,dar vei scăpa de ele în definitiv. Pliurile vaginului dispar,este singurul loc în care rămâi fără „riduri” odată cu înaintarea în vârstă... şi este singurul loc în care nu ai vrea să se întâmple asta. Psihic,începi să eviţi ideea de sex,pe motiv că este foarte dureros.