Scoaterea dopurilor de ceară din urechi. E crucial să nu o amâni!

1 73294 original jpg jpeg

Cunoscute şi sub denumirea de cerumen, depozitele (dopurile) de ceară din urechi pot duce în timp la blocarea canalului auditiv, ceea ce favorizează apariţia senzaţiei de ţiut în ureche, dar şi mâncărime persistentă. Află de la specialişti totul despre scoaterea dopurilor de ceară din urechi!

Scoaterea dopurilor de ceară din urechi - Ce trebuie să ştii

Dopul de ceară sau cerumenul este o substanţă secretată la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea externă. Ceară conţine un compus cu efect antibacterian,ce are un pH acid benefic pentru tegument şi chiar reţine corpii străini care pătrund în ureche (cum este praful,insectele).

Compoziţia şi aspectul secreţiei ceruminoase diferă de la persoană la persoană,în funcţie de vârstă,sex şi vechimea dopului ceruminos.

Se poate ajunge la pierderea parţială a auzului

Pentru că în timp se poate acumula o cantitate mai mare de ceară,apare un disconfort la nivelul urechii,care se poate manifesta prin diferite simptome:ţiuit în ureche,dureri frecvente,pierderea parţială a auzului (senzaţia permanentă de ureche înfundată) şi miros neplăcut.

De aceea,bine este ca pe lângă igiena normală cu apă şi săpun să ne preocupăm periodic şi de scoaterea dopurilor de ceară din urechi.

Scoaterea dopurilor de ceară din urechi - medicul va elimina excesul de ceară

În urma unui control ORL se poate stabili dacă este cazul ca depozitele de ceară de la nivelul canalului auditiv să fie înlăturate.

Astfel,specialistul poate elimina excesul de ceară cu ajutorul unui instrument de mici dimensiuni,curbat,numit chiuretă sau cu ajutorul unui mic aspirator,în timp ce analizează urechea pacientului. În timpul procedurii,doctorul va spăla ceara cu o seringă din cauciuc,care are la capete o pară în care se află apă caldă.