Top 5 alimente care curăţă ficatul
Întrucât ficatul elimină toxinele şi ajută digestia, este vital să-l protejezi consumând alimente cu puteri protectoare hepatice. Iată care sunt ele!
Grapefrut
Vitamina C joacă un rol important în menţinerea unui ficat sănătos. Mai mult,cercetări recente au arătat că aceasta poate ajuta persoanele cu ciroză hepatică. O cană de grapfrut asigură necesarul zilnic de vitamina C. Ţine cont doar că acest fruct poate interfera cu anumite medicamente,scăzându-le potenţa. Dacă urmezi un tratament medicamentos,discută cu medicul tău înainte de a consuma grepfrut.
Citeşte şi:Dieta cu grepfrut,simplă şi eficientă
Avocado
În 2000,cercetătorii japonezi au demonstrat că fructele de avocado,pe lângă grăsimile sănătoase pe care le au,conţin şi fitochimicale,care au avut capacitatea de a repa leziunile hepatice la şobolani.
Sfeclă roşie
Deşi sunt cercetări încă în stadii incipiente,oamenii de ştiinţă spun că au unele dovezi că sfecla roşiepoate proteja ficatul prin reducerea acizilor graşi în exces.
Turmeric
A fost folosit de secole în medicina chineză şi ayurvedică în tratarea problemelor ficatului. Totodată,un studiu realizat în 2011 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maryland arată că substanţele care se găsesc în acest condiment curăţă ficatul.
Citeşte şi:Ce afecţiuni poţi preveni cu turmeric
Usturoi
Cu mii de ani în urmă,usturoiulera prescris pentru a trata o gamă largă de boli,inclusiv probleme respiratorii şi digestie îngreunată. Acum,un studiu publicat în „Journal of Nutritional Biochemistry“ arată că suplimentele cu usturoi sunt benefice pentru ficat. După o altă cercetare,specialiştii au ajuns la concluzia că un compus derivat din usturoi ar putea ajuta la vindecarea leziunilor hepatice induse de alcool.
Credit foto:www.houstoniamag.com