Tot ce trebuie să ştii despre nodulii mamari

1 77963 original jpg jpeg

Descoperirea unui nodul la sân nu ar trebui să te îngrijoreze până în momentul în care nu cunoşti natura acestuia. De cele mai multe ori, femeile află întâmplător de prezenţa sa, şi în acel moment se gândesc la ce-i mai rău, deşi acesta nu înseamnă neapărat cancer.

Cum se pune diagnosticul

Cele mai multe femei descoperă că au nodul mamar între 20 şi 50 de ani, acesta fiind adeseori benign. Este important să ştii, de exemplu, că un fibroadenom nu creşte riscul apariţiei cancerului. Potrivit medicilor, femeile cu o densitate mai mare a sânilor au un risc mai crescut de a dezvolta cancer, de aceea, cele mai potrivite metode de diagnosticare sunt mamografia sau ecografia mamară.

Examinarea acasă

Controlul periodic efectuat acasă pentru a constata eventualele modificări este şi el folositor. Se recomandă să se facă la o săptămână de la prima zi a ciclului menstrual. Stai în faţa unui oglinzi şi ridică braţele deasupra capului. Palpează pe rând fiecare sân în parte, cu mişcări circulare şi uită-te să vezi dacă observi asimetrii vizibile, denivelări sau schimbari ale culorii sau a texturii pielii. La final, verifică şi zona subraţului, procedând la fel ca în cazul examinării sânilor. Totodată, este recomandat să faci şi investigaţii de specialitate, cu precizarea că mamogragiile sunt recomandate după vârsta de 45 de ani.

Lipsa simptomelor

Cele mai multe femei cu nodul la sân nu prezintă niciun simptom, aşadar este foarte posibil să afle de prezenţa acestuia doar în momentul în care îşi fac o ecografie care le-a fost recomandată de medicul lor. În acelaşi timp, există femei care experimentează durere în zona sânilor, modificări ale aspectului sfârcurilor

Ce tratament se recomandă

Dacă nodulul nu te deranjează şi nu prezintă niciun risc, este posibil ca doctorul să nu îţi recomande neapărat operaţia. Însă dacă acesta este prea mare şi dureros, încât nu poate fi ignorat, îţi va recomanda să îl îndepărtezi chirurgical sau prin drenare, în funcţie de caz.

Sursă foto: stuff.co.nz