Obişnuieşti să iei aspirină? Un medic cardiolog avertizează: "Are multe beneficii, dar atenţie la riscurile la care te supui!"

1 aspirina jpg jpeg

Aspirina este un medicament extrem de utilizat şi de români, unul dintre cele care se eliberează fără prescripţie medicală şi care ajută la diminuarea durerilor sau la reducerea febrei.

Între 40 şi 60% dintre cei de peste 75 de ani din SUA şi Europa iau în fiecare zi aspirină sau alte medicamente destinate fluidificării sângelui, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. În cazul pacienţilor cu boli coronariene, medicamentul are efect benefic, cu condiţia să nu-l înlocuiască cu alternative.

”O aspirină pe zi pentru pacienţii care se ştiu deja cu boli coronariene sau care au avut un accident vascular cerebral sau care ştiu că au stenoze sau plăci de aterom, e foarte bună. Însă, sunt situaţii în care pacienţii înlocuiesc aspirina clasică, adica acidul acetilsalicilic cu divese preparate considerate antiagregante naturale şi care se întorc la spital cu stentul (dispozitivul care se montează in cazul unui infarct) ocluzionat. Din cauză că au luat o perioada lungă de timp ceva ce nu era aspirina, de fapt, aşa că, mare grijă la situaţii de genul acesta,” a explicat dr. Ana Maria Şerban, pentru Medika TV.

 De ce trebuie să purtăm ochelari în faţa calculatorului şi ce înseamnă regula 20-20-20 pentru sănătatea ochilor

Aspirina este un medicament uimitor cu multe beneficii

"Poate fi utilă în reducerea febrei, a durerilor şi a inflamaţiilor, dar şi în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că împiedică plăcile să se depună pe artere. Acest efect antitrombocitar al aspirinei scade capacitatea sângelui de a forma cheaguri şi o face utilă în prevenţia şi tratamentul atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale – AVC. Există însă şi un dezavantaj: riscul de sângerare mai puternică în cazul unei transfuzii sau a unei intervenţii chirurgicale.

Ce să faci dacă îţi cad genele. Trucuri pe care să le încerci ca să le stimulezi creşterea

Pentru pacienţii care au trecut printr-un atac de cord, un AVC, cu stenturi sau intervenţii pentru bypass – rezultatele cercetărilor sunt clare: beneficiile depăşesc riscurile, în majoritatea cazurilor. Pentru cei care nu au avut incidente cardiace – beneficiile versus riscurile sunt mai puţin certe", a mai explicat medicul, potrivit doctorulzilei.ro.



Recente

Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 1738952648 jpg
oj png
clickpentrufemei ro (2) jpg
branca ursului femeie shutterstock 659200591 jpg
Chec cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2032280408 jpg
3 motive sa te speli pe fata seara  Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere  Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese  Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille  Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele  foto   Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion  sursa   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG