Alege încălţările potrivite pentru copilul tău

1 46582 original jpg jpeg

Când cumperi încălţăminte pentru cel mic e greu să te decizi între cele practice şi cele frumoase. Află mai multe despre cum să alegi încălţămintea potrivită care să nu afecteze creşterea micuţului tău. Copilaşii încep să meargă între 8 şi 18 luni. La început, copilului tău îi vor fi de ajuns şosetele sau botoşeii, până învaţă să meargă bine şi i se va dezvolta musculatura piciorului. După aproximativ două luni din momentul în care începe să meargă, şosetele nu-l vor apăra de eventuale răniri, mai ales că veţi ieşi la plimbare şi va avea nevoie de prima lui pereche de ghetuţe. Va fi destul de greu să ştii cât de comode îi sunt, pentru că nu-şi va da seama dacă îl strâng.

Pantofiori aleşi pe măsura luiÎncălţămintea nu ar trebui să fie fixă,dar nici prea lejeră,altfelpicioarele fie nu vor putea respira,fie nu se vor dezvolta în modarmonios din cauză că nu menţin piciorul într-o poziţie bună. Oîncălţăminte prea largă,cumpărată în speranţa că micuţul creşte repedeşi îi va fi de folos mai mult timp,poate deveni inconfortabilă. Pentrua fi sigură că pantoful este pe măsura copilului,verifică să existe unspaţiu cât degetul tău mic între călcâi şi pantof. Medicii pediatriiţi-ar recomanda pantofii ortopedici ca să nu facă platfus. De asemenea,pentru o creştere armonioasă a piciorului,încălţămintea potrivită estecea înaltă,care cuprinde bine glezna.

Cumpăraţi încălţămintea numai după-amiaza,atunci când picioarele se umflă puţin. Aşa nu rişti să iei unii care îi vor fi prea strâmţi. Chiar dacă ţi se par mai potrivite pentru copil ghetuţele care se închid cu arici,alege-le pe acelea cu şiret. Vor fi mai greu de desfăcut de micuţ şi nu te vei trezi că a rămas desculţ. Încălţămintea trebuie să fie uşoară şi cu talpa flexibilă.

Periodic,asigură-te că ghetuţele îi permit să facă mişcări uşoare. Este posibil să crească şi să-i rămână mici mult mai repede decât te aştepţi. În plus,obiceiul de a păstra încălţămintea de la copilul cel mare pentru când o creşte frăţiorul cel mai mic nu e valabilă şi în privinţa încălţămintei. Fiecare copil este unic,iar ghetuţele purtate deja au luat forma picioarelor lui,ceea ce le face rigide pentru cel care le poartă după el.