Care e cea mai bună vârstă pentru a avea un copil?
Dacă ai 20-30 de ani, o întrebare nerostită despre când ai de gând să faci copii planează ca o muscă iritantă deasupra capului tău. „Ce planuri ai“, „Care mai e viaţa ta“, „Vreau şi eu nişte nepoţei, acum, când mai sunt încă în putere“... probabil că te-ai săturat de toate astea...
Cercetătorii spun că cea mai bună vârstă, din punct de vedere, biologic, este, bineînţeles, cea din tinereţe, atunci când organismul e sănătos. Anii 20 ai unei femei sunt cei mai buni pentru obţinerea unei sarcini sănătoase, care să meargă brici. Riscul de boli e minim, atât la mamă, cât şi la bebe. Dar în societatea în care trăim azi, anii 20 ai unei femei înseamnă studii superioare şi punerea unor baze solide pentru o carieră. Nu poţi să te duci la facultate cu biberonul după tine. Statutul de mamă tânără a devenit, întrucâtva, un subiect sensibil în societatea noastră. O sarcină nedorită îţi poate da toată viaţa peste cap, nu în sensul ăla rău, ci în sensul ăla că ţi-o schimbă definitiv.
Maternitatea la vârste tinere e o provocare
Dar chiar şi când are diploma de licenţă şi e la casa ei la începutul celei de-a treia decade de viaţă, femeia zilelor noastre nu se aruncă să facă copii. Dacă vârsta de 21 de ani era o vârstă rezonabilă acum o generaţie, statutul de mama tânără poate să te izoleze. Ce vrem să spunem? Vrem să spunem că o mamă tânără interacţionează cu mame mult mai în vârstă decât ea. Asta nu e o problemă în sine, dar apare problema unei maturizări emoţionale. E suficient de matură mama ca să poată să educe un copil? O bloggeriţă, mamă de tânără, spune că de toate astea s-a lovit când l-a avut pe fiul ei, la 21 de ani, dar tot ea spune că fericirea de a avea un copil covârşeşte absolut toate paradigmele societăţii. Au crescut împreună, s-au sprijinit unii pe ceilalţi, au reuşit, cumva, să nu-şi compromită nici cariera, nici educaţia copilului.
Cea mai bună vârstă pentru a avea un copil rămâne, sociologic vorbind, o problemă pentru decada a patra de viaţă. A fost făcut un sondaj telefonic, pe femei cu vârste între 45 şi 90 de ani cu întrebarea „care consideraţi dvs că e cea mai bună vârstă pentru a avea un copil?“
Mamă la 30 de ani
Răspunsurile s-au axat pe problema maturităţii emoţionale. Potrivit celor intervievate, vârsta de 34 de ani a fost dată ca reper pentru a avea un copil. Atunci când eşti tânără, ai sprijinul material al unei cariere deja solide şi un bagaj emoţional care să-ţi confere sentimentul de siguranţă fără de care nu poţi face mai nimic.
Ca o concluzie, se pare că perioada 30 – 34 de anie cea mai bună ca să ai un copil. Daaaar… dacă se-ntâmplă mai repede, nu-i nimic. Am văzut, din experienţa altora, că maternitatea la vârste mici e, în sine, o experienţă unică de viaţă.
Sursa foto: Pinterest