Câţi bani de buzunar îi dai copilului?

1 77295 original jpg jpeg

Răspunsul la această întrebare diferă în funcţie de vârsta celui mic şi de posibilităţile financiare ale familiei. Suma de bani, modul în care o primeşte şi cum o cheltuie sunt factori care vor face diferenţa între un viitor adult chibzuit şi unul risipitor.

5 ani: puşculiţa răbdării

Între 3 şi 5 ani începe să înţeleagă la ce folosesc banii. Află că, dacă va aduna monedele pe care i le oferi, va putea să primească în schimbul lor ceea ce-şi doreşte. Păstrarea bănuţilor într-o puşculiţă reprezintă modalitatea prin care copilul va învăţa să fie răbdător, nu doar econom. Explică-i ce poate face cu ceea ce a strâns: poate lua o jucărie potrivită vârstei lui, o carte, dar şi un cadou pentru un prieten sau un dar pentru a mulţumi unei persoane care îi este dragă. Aşa va deprinde să fie generos.

7 ani: recompensă pentru hărnicie

De acum, bănuţii de puşculiţă îi va primi numai dacă va contribui la treburile casei. Te poate ajuta la strânsul jucăriilor, dacă n-o face deja, la dusul gunoiului, la gătit, la cumpărături, la spălatul şi ştersul vaselor. Ceva mai dificil va fi să-l ajuţi să înţeleagă cum să-şi administreze câştigul. Dă-i mână liberă să-l cheltuiască, dar în prezenţa ta, ca să înveţe cât de repede se pot cheltui banii obţinuţi cu trudă.

10 ani: cine economiseşte, cheltuieşte

La şcoală primeşte şi primele noţiuni de matematică, şi-i vei putea explica mai bine cum se chiverniseşte o sumă de bani şi cât de important este să nu cheltuiască rapid tot ceea ce are, să decidă cu atenţie dacă are nevoie sau nu de un anumit lucru. Îi poţi arăta cum banii pe care-i câştigaţi voi, părinţii, se cheltuie în funcţie de priorităţi. Puteţi face împreună o listă, un top al necesităţilor lunare. Tot la această vârstă îi poţi vorbi despre importanţa de a alege produse de calitate şi sănătoase, nu neapărat arătoase. Aşa se va bucura mai mult timp de ele şi nici nu va cheltui în plus pentru unele noi. În funcţie de resursele financiare ale familiei, îi puteţi stabili o sumă fixă lunară, pe care s-o cheltuie sub supravegherea ta.

Peste 11 ani: responsabilitate sporită

Este vârsta la care doreşte să fie independent, să iasă mai mult cu prietenii, să meargă la cumpărături neînsoţit. Odată cu creşterea sumei de bani pe care i-o poţi oferi lună de lună, ar trebui să crească şi responsabilităţile lui. Îl poţi implica în mai multe treburi care ţin de întreţinerea casei şi îndruma să-şi cheltuiască economiile pe activităţi extraşcolare. Nu e indicat să fie răsplătit pentru rezultatele la şcoală şi nici n-ar trebui să se depăşească suma stabilită iniţial. Dacă îşi doreşte ceva al cărui preţ îi depăşeşte bugetul, n-are decât să facă economii.