Cauze ale sarcinii oprite din evoluţie

1 78154 original jpg jpeg

La un control de rutină, o femeie gravidă poate afla că sarcina s-a oprit din evoluţie, mai ales în primul trimestru de sarcină. Există mai multe cauze care pot conduce la această problemă, de care e bine să ţii cont înainte de a lua decizia de a rămâne însărcinată.

O sarcină oprită din evoluţie înseamnă absenţa semnelor vitale ale fătului, ca urmare a morţii intrauterine a acestuia. Un diagnostic clar este pus numai după un examen ecografic complet, asta pentru că, de cele mai multe ori, femeia însărcinată nu are simptome evidente. Totuşi, unele femei acuză dureri în zona inferioară a abdomenului şi sângerări închise la culoare. După ce medicul pune diagnosticul, urmează o perioadă în care se decide modalitatea de eliminare a fătului. Procedura se poate face fie prin stimularea eliminării naturale de organism, care poate semăna cu o sângerare abundentă, fie se recurge la chiuretaj.

Anomaliile genetice 

Factorul genetic este una dintre cauzele sarcinii oprite din evoluţie. Aproape 50% dintre embrionii cu aspect normal au anomalii cromozomiale, ceea ce le scurtează durata de viaţă. Potrivit unor studii ştiinţifice realizate de medicii ginecologi, vârsta femeii influenţează modul în care evoluează o sarcină. Astfel, femeile cu vârsta peste 35 de ani sunt mai predispuse la avort spontan faţă de cele mai tinere din cauza defectelor cromozomiale care apar la făt.

Afecţiunile uterine

Fibromul uterin poate cauza, în timp, complicaţii ale sarcinii sau chiar pierderea ei, mai ales dacă se află în apropierea locului unde este implantat embrionul. În general, el are o evoluţie imprevizibilă în timpul sarcinii. De asemenea, şi boala inflamatoare pelvină şi sindromul ovarelor polichistice constituie factori de risc. Insuficienţa cervicală, adică dilatarea prematură a orificiului cervical, se numără şi ea printre cauzele pierderii sarcinii în trimestrul al II-lea şi al III-lea.

Descoperă care mai pot fi cauzele unei sarcini oprite din evoluţie pe clicksanatate.ro. 

Sursa foto: americanpregnancy.org.