Ce cărţi citeşte în vacanţă

1 76101 original jpg jpeg

Dacă la grădiniţă sau la şcoală are poezii şi lecturi obligatorii, în vacanţă e timp berechet să descopere împreună cu tine cărţile care dau farmec acestei perioade frumoase.

Cu toate că abia în primii de ani de şcoală învaţă să citească, plăcerea de a deschide o carte se cultivă cu mult înainte, de când nu are nici măcar un an şi prinde în mânuţe primele cărticele cartonate sau din pluş şi le „gustă“ colţurile, pentru că numai aşa ştie el deocamdată să cerceteze lucrurile. Treptat, pe măsură ce creşte, începe să capete dexteritate să le răsfoiască. E semn că aventura lui în lumea cărţilor e gata să înceapă, iar scopul tău este să-i fi călăuză.

Până la 3 ani

Cărticele cu poezii

În primii ani, îl vor captiva cărţile cu imagini colorate care însoţesc versuri uşor de reţinut. Precum cântecelele pe care începe să le înveţe, va asimila şi poeziile care-l amuză. Copilul nu se va plictisi, ba chiar îţi va cere să-i repeţi de mai multe ori la rând aceleaşi poezii, chiar dacă le ştie. Alege-le pe cele de  Elena Farago, Ştefan Octavian Iosif, George Topârceanu, Emil Gârleanu. Nu-ţi face griji dacă nu are răbdare să asculte. Luaţi o pauză în care se joacă cu altceva, apoi reluaţi lectura. Profită că la vârsta lui poate învăţa mai uşor, în joacă, o limbă străină şi arată-i cărticele cu poze sau de colorat care-l ajută să deprindă numerele, câteva cuvinte într-o altă limbă.

3-6 ani

Vremea lui „A fost o dată ca niciodată“

În perioada în care merge la grădiniţă devine mai atent la poveşti. Citeşte-i în fiecare seară măcar una şi întreabă-l a doua zi ce a reţinut. E un joc prin care-şi dezvoltă vocabularul. Păstrează la îndemână în bibliotecă sau în camera lui câteva volume din care poate alege chiar el. Pot fi poveşti sau basme de Petre Ispirescu, Ioan Slavici, Barbu Ştefănescu Delavrancea („Neghiniţă“), Fraţii Grimm, Hans Christian Andersen („Degeţica“, „Mica sirenă“, „Hainele cele noi ale împăratului“), Lewis Carroll („Alice în Ţara Minunilor“), „Basme arabe istorisite de Eusebiu Camilar“. Poveşti care încep cu „A fost o dată ca niciodată“ îl poartă într-o lume fantastică, unde găseşte personaje cu care se identifică.  

7-10 ani

Începe să devină curios

Poveştile continuă să-i placă, dar creşte apetitul pentru cunoaşterea lumii. E timpul pentru enciclopedii şi cărţi despre curiozităţi, despre animale, cum a apărut viaţa pe Terra, natură, planete, corpul uman, istorie. Citiţi împreună şi fabule, ghicitori, poveşti şi legende precum cele scrise de Carmen Sylva („Poveştile Peleşului“), cărţile lui Jules Verne, povestiri şi basme de Lev Tolstoi, Charles Perrault, Oscar Wilde, Mihai Eminescu („Făt-Frumos din lacrimă“), Antoine de Saint-Exupery („Micul prinţ”), Mark Twain („Prinţ şi cerşetor”), Mihail Sadoveanu („,Dumbrava minunată”).

10-14 ani      

Îl cuceresc romanele de aventuri

Este în pragul adolescenţei, iar prietenii capătă o mai mare importanţă. Cărţile în care copii de vârsta lui trec prin tot felul de peripeţii, dar şi romanele fantastice sau de aventuri reprezintă o alternativă la petrecerea timpului la calculator, pe reţelele de socializare. Propune-i cărţi care te-au fascinat şi pe tine, „Cireşarii“, de Constantin Chiriţă, „Cei trei muschetari“, de Alexandre Dumas, „Aventurile lui Tom Sawyer“ şi „Aventurile lui Huckleberry Finn“ de Mark Twain, „David Copperfield“ de Charles Dickens, „Mizerabilii“, de Victor Hugo, sau unele care au fost ecranizate, „Harry Potter“, de J.K. Rowling, „Cronicile din Narnia“, de C. S. Lewis.



Recente

Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg
ClickPentruFemei (2) (3) jpg
shutterstock 1754480510 jpg
Tocinei Sursa foto shutterstock 2161251405 jpg
Merita sa iei suplimente alimentare sau nu  Sursa foto shutterstock 2531363947 jpg
Placinta cu pere  Sursa foto shutterstock 695213329 jpg