Cui i-e frică de Bau-Bau?

1 72096 original jpg jpeg

Frica este o prezenţă obişnuită în viaţa copiilor, începând chiar din primele luni de viaţă, pentru simplul fapt că nu pot delimita imaginarul de real. Până ce ajung să-şi învingă temerile normale, ca acelea de abandon sau de străini, evită să le sădeşti în suflet unele în plus.

V-aţi aşezat toţi la masă,dar prichindelul nu vrea să mănânce nici în ruptul capului? Eşti pe fugă şi face orice să nu se aşeze în cărucior? Nu stă la oliţă nici să-l pici cu ceară? Imediat,în ajutorul părinţilor şi bunicilor prea obosiţi de explicaţii vin Bau-Bau,lupul cel rău,poliţistul sau doctorul cu injecţia. Ameninţările cu aceste personaje funcţionează de minune,însă odată cu ele teama pătrunde ceva mai mult în mintea celui mic.

Fricile induse îl afectează

Soluţiile de moment,facile,sunt rareori cele mai bune. Teoria se aplică şi în privinţa creşterii şi educării copiilor. Oricât de mult te-ar ajuta să rezolvi un conflict cu odorul tău şi să-l convingi să facă aşa cum vrei tu,vor produce pe termen lung efecte nedorite toate temerile induse,ca aceea de Bau-Bau. Fiinţele acestea care-l sperie au un aport crescut la dezvoltarea unui om care-şi va face griji din orice,exagerat de precaut,temător,dar şi prea puţin încrezător în forţele proprii şi rigid în privinţa respectării regulilor,de frică să nu greşească.

Aşa am fost crescuţi

Poate ai observat şi tu că,prin intermediul copilului,îţi retrăieşti propria copilărie. Ajungi să-ţi aminteşti o mulţime de detalii,de jucării care-ţi animau existenţa odată,de unele reacţii ale mamei pe care atunci nu le înţelegeai. Inconştient însă,revin şi „trucurile“ cu care părinţii încercau să te convingă să mănânci,să dormi,să nu te opui îmbăierii. Şi uite aşa,pe nesimţite,te trezeşti că-i spui puiului tău exact ce ai auzit cândva. Fie că vrei să-l deprinzi cu un obicei sănătos,fie că eşti presată de timp,apelezi la Bau-Bau şi alţii asemenea lui. Ba mai mult,de când generaţia lui fredonează „Nu mi-e frică de Bau-Bau!“ te străduieşti să inventezi personaje noi,mai fioroase,doar-doar te-o asculta. Din păcate,practica asta cu care am fost obişnuiţi toţi în copilărie nu este tocmai una sănătoasă,mai ales că oricum,copiii se confruntă cu multe frici. De ce să-i fie inoculate unele pe care,în mod natural,nu le-ar avea?

Copiii,oglinda părinţilor

Legătura nevăzută dintre tine şi copil,care n-a fost ruptă odată cu cordonul ombilical,face ca micuţul să fie sensibil la stările tale. Uneori,psihologii depistează la copiii aduşi la terapie o temere asemănătoare cu a mamei. Fără să vrei,îi induci copilului tot felul de frici,nu numai pe aceea de Bau-Bau:de injecţii şi de medic,de animale,oprindu-l să le mângâie,sau de bacterii,avertizându-l să nu pună mâna ici-colo. Iată de ce,pentru a creşte un copil sănătos,nu doar din punct de vedere fizic,e important să scapi chiar tu de propriul Bau-Bau!

Temerile celor mici în funcţie de vârstă

0-6 luni                            zgomote puternice,singurătate               

7-12 luni                          străini,înălţimi

1 an                                  abandonul părinţilor,antrenament la oliţă

2-5 ani                             zgomote puternice,animale,întuneric,măşti

5-6 ani                             întuneric,creaturi supranaturale,accidente,animale,„oameni răi“

7-8 ani                             fiinţe imaginare,tunete,fulgere,singurătate

9-12 ani                           nereuşite la examenele şcolareRecente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg