Cum învaţă spiritul de familie

1 57235 original jpg jpeg

A te simţi că aparţii unei familii, că ea reprezintă oaza te de iubire şi de căldură nu vine de la sine. Şi acest sentiment se „învaţă”, ca orice altul. Asta, dacă nu vrei ca dificultăţile vieţii să te prindă singură şi nepregătită.

Timp petrecut împreu­nă, aniversări, evenimente de neuitat, treburi casnice, o mână de ajutor pe care o dai copilului, o îmbrăţişare când îi este greu... Fiecare lucru are rolul lui în cultivarea „spiritului de familie”.

Un sentiment care te face să te simţi mai puternic şi mai protejat... Un sentiment pe care am dori să-l transmitem copiilor noştri, să-l împărtăşim cu fraţii şi surorile, cu părinţii şi cu bunicii.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îmbogăţeşti toate aceste relaţii cu oamenii cei mai apropiaţi:

Clipe speciale în familie

Este poate cel mai uşor de înţeles de ce în momentele fericite vrei şi trebuie să-i ai pe cei dragi alături. „Spiritul de familie” nu-ţi vine odată cu naşterea, el se dobândeşte alături de părinţi, de fraţi, de rude.

Cele mai unite familii sunt cele care reuşesc să trăiască împreună fiecare eveniment al vieţii şi să se bucure de timpul liber alături de copii.

Un spectacol, o plimbare, o zi la Grădina Zoologică sau la Muzeul Antipa, toate pot fi şi pentru cei mici, dar şi pentru adulţi, la fel de plăcute.

Şi tot în şirul acestor clipe „de familie”, poţi pune ajutorul pe care nepotul îl dă bunicilor ori vizita făcută verişoarei bolnave...

La bine şi la greu, împreună!

În familie, înveţi sensul cel mai profund al cuvântului „împreună“. La bine şi la greu, la veselie şi în momentele de cumpănă, înrudirea de sânge se dovedeşte a fi cea mai puternică legătură. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l laşi moştenire copilului tău.

Arată cât pot dărui cei dragi

Spiritul de familie se cultivă şi prin ajutorul pe care cei mici îl primesc acasă. De la dificultăţile din viaţa şcolară, la suportul în probleme delicate (prima dragoste, lipsa de încredere în sine, dificultăţi de adaptare la un anumit mediu), copiii află pas cu pas că familia este cel mai preţios sprijin. O oază de iubire şi de înţelegere pe care n-o mai întâlnesc nicăieri. De aceea, psihologii te sfătuiesc să-i arăţi dragostea copilului prin alt tip de acţiuni decât acelea de a oferi doar recompense materiale.

Nu căuta armonia cu orice preţ

Dacă cineva îşi închipuie că a avea o familie unită înseamnă să nu‑ţi spui părerea, ca să nu superi pe nimeni şi să nu-l cerţi pe cel care a greşit, se înşală. Familia este un forum, ca oricare altul. Oamenii au păreri, le discută chiar în contradictoriu şi asta înseamnă că sunt liberi şi respectaţi. Prin urmare, nu faptul că-ţi afirmi opinia este greşit, ci tonul cu care faci acest lucru şi iubirea, care rămâne constantă.

Ajută-ţi copiii să-şi preţuiască bunicii

Vacanţele la bunici se transformă în cele mai frumoase amintiri. Iar Sărbătorile de Iarnă, la care bătrânii participă cu bucuria de a oferi daruri şi de a fi alături de copii şi de nepoţi, sunt cu atât mai speciale. Aşa că, dacă vrei să ai o familie unită şi împlinită, vei face posibile aceste evenimente la care să participe toate generaţiile „clanului”. Benefice sunt şi întâlnirile între copiii rudelor, ajutându-i să crească împreună, în bună înţelegere şi în afecţiune.

Credit foto: www.pexels.com 

simeon stalpnicul png