Cum îţi încurajezi copilul să fie sociabil
Copii vorbăreţi şi sociabili sunt adoraţi de toată lumea. De multe ori, ne surprind cu întrebările lor amuzante, care ne lasă fără replică. Dacă pentru unii ştrengari pare un obicei firesc, pentru alţii această capacitate trebuie formată şi educată.
Orice părinte îşi doreşte să crească un copil sociabil, care să lege repede prietenii şi să se descurce de minune atât la şcoală, cât şi în alte ipostaze ale vieţii. Mulţi copii, însă, întâmpină dificultăţi în a menţine un dialog cu semenii lor. Acest lucru îi determină să fugă de interacţiunea cu ceilalţi şi să prefere să fie singuri. Incapacitatea şi teama de a stabili contacte cu cei din jur pot afecta viitorul comportament al copilului.
Părinţii, un exemplu pentru cel mic
Este cunoscut faptul că cei mici imită comportamentul părinţilor. De aceea, trebuie să fii un model pentru copilul tău. El trebuie să crească într-un mediu stabil din punct de vedere emoţional. De asemenea, arată-i cât mai multă afecţiune, pentru că astfel va deveni mai deschis şi mai sociabil. Atunci când micuţul nu reuşeşte să se împrietenească cu alţii copii, în timpul unei ieşiri în parc, mulţi părinţi fac greşeala de a folosi anumite explicaţii, cum ar fi: „Este un băiat timid“, sau „Preferă să fie singur“. De fapt, prin astfel de replici, nu faci decât să-i bagi în cap copilului ideea că nu se va schimba.
Invită-i acasă colegii
O idee bună este să inviţi acasă alţii copii. Aceasta îl va ajuta să-şi facă prieteni în timp ce se simte protejat în propriul mediu. Atunci când vezi că cel mic se lasă greu convins să ofere o jucărie unui alt copil, explică-i că este bine să fie prietenos şi că jocul dintre ei va deveni astfel mult mai distractiv.
Implică-l în activităţi de echipă
Înscrierea copilului la un club de muzică sau de dans îl poate ajuta să se conecteze cu ceilalţi. Spiritul de echipă încurajează comunicarea, creativitatea, prietenia şi colaborarea. Astfel, cel mic îşi va dezvolta încrederea în sine, se va familiariza cu vorbitul în public şi va dobândi abilităţi de interacţiune socială.
Încurajează-l să aibă încredere în el
Pentru a reuşi să se integreze într-un grup, este foarte important să aibă curajul de a începe o conversaţie. Adeseori copiii ar vrea să fie sociabili, dar le lipseşte încrederea în sine. Dacă greşeşte, nu-l descuraja. Explică-i cât de importante sunt greşelile şi că poate învăţa din ele.
Sfat CPF
Dacă, în ciuda tuturor încercărilor de a-l ajuta, lucrurile nu se îmbunătăţesc, ar fi bine să consulţi un specialist .