De ce e bine să-ţi laşi copilul în tabără

1 76173 original jpg jpeg

De ce să-ţi laşi odorul să se plictisească acasă, când poţi să-l trimiţi într-o tabără? Oferta este diversă iar micuţul tău poate să îmbine utilul cu plăcutul: să se distreze şi să înveţe ceva nou.

O soluţie de vacanţă

Gândeşte-te: nu e mai bine ca năzdrăvanul să facă drumeţii sau să se implice, cu alţi copii, în activităţi care-i plac, decât să stea ore întregi închis în casă, cu ochii în ecranul televizorului sau într-o consolă de jocuri, în timp ce tu eşti la lucru? Taberele din ziua de azi propun nenumărate activităţi incintante pentru copii, sub supravegherea unui personal calificat.

Învaţă să se descurce singur

Taberele sunt prilej pentru prichindelul tău de a-şi face noi prieteni şi de învăţa să se descurce singur, fără ajutor de la mami sau tati. Învaţă să fie autonom şi are ocazia să aprofundeze un domeniu de care e pasionat. În plus, va căpăta deprinderi folositoare: va fi obligat să se ţină de un program precis, să accepte şi să respecte un set de reguli, să ajute şi să ceară ajutor, să nu facă mofturi, să colaboreze. Un sejur bine ales îl face mai responsabil, îl ajută să socializeze şi să se exprime, dar şi să-şi asume riscuri şi să se autodepăşească.

Cum alegi tabăra potrivită

Mai întâi de toate, află ce tip de activităţi i-ar stârni interesul - teatru, ciclism, echitaţie, pictură, limbi străine - , şi ce domeniu ar dori să aprofundeze pe durata celor 7 sau 14 zile. Dacă micuţul tău se arată apatic la orice propunere, asigură-l că fiecare tabără e o aventură care merită trăită, şi că o va părăsi cu amintiri de neuitat. În funcţie de preferinţele şi de temperamentul micuţului tău, optează pentru un sejur care să îmbine activităţile potrivite vârstei cu momente de relaxare, într-un cadru cât mai îmbietor.

Care e vârsta ideală

Dacă ţii cu tot dinadinsul ca prichindelul tău să aibă o vacanţă plină, alternează taberele creative/sportive/de aventură cu „pauze” în sânul familiei – acasă sau la bunici. Când copilul e de vârstă mai fragedă, nu alege tabere mai lungi de o săptămână – altfel, mititelul va avea sentimentul că a fost abandonat. După vârsta de 7-8 ani, micuţul tău devine suficient de autonom ca să poată sta şi câte 2 săptămâni fără mami şi tati. Perioada mai îndelungată îl ajută să se concentreze pe tipul de activitate care-i place şi în jurul căreia e centrat programul tematic.