E neascultător: cum procedezi?

1 71882 original jpg jpeg

Îţi testează răbdarea şi limitele cu un zâmbet ştrengăresc, iar tu, deşi eşti amuzată că îi merge mintea chiar şi la trăsnăi, trebuie să acţionezi cumva. Există câteva strategii de aplicat când puştiul intră în grevă şi refuză să te asculte.

Un copil care face nazuri când părinţii îl roagă ceva se află,conform explicaţiei pediatrului Françoise Dolto,în perioada lui:„Nu! pentru că îmi spui tu să fac asta;Da! pentru că aşa vreau eu“. Este perioada când cel mic vrea să-şi întindă aripile şi să vadă dacă se poate desprinde de ai lui. Cea mai mare greşeală a părinţilor este să le facă pe plac,necondiţionat,micilor neascultători. Câteva sfaturi te ajută să-ţi aduci odorul pe drumul cel bun.

Strigă-l pe nume

Îţi place să îl alinţi cu tot felul de diminutive? Când chiar doreşti să te asculte,metoda clasică de a-l striga pe nume – varianta lungă,adică Eduard în loc de Edi – funcţionează excelent. Copilul ciuleşte urechile şi pricepe că a cam sărit calul.

Coboară-te la nivelul lui

La propriu. Tehnica asta o folosesc unele asistente,care le vorbesc pacienţilor de la acelaşi nivel,adică aşezate pe scaun ori stând pe vine,lângă pat,ca să le arate interlocutorilor că le pasă de suferinţa lor. Metoda asta poate fi aplicată şi celor mici.

Priveşte-l în ochi

Această strategie este foarte des aplicată de părinţi,tocmai pentru că este foarte eficientă,mai ales când cei mici nu ascultă. După ce i-ai spus copilului pe nume şi te-ai aşezat pe vine ca să fii la înălţimea lui,stabileşte contactul vizual,ca să comunici atât prin limbajul verbal,cât şi prin cel nonverbal. În acest fel,eşti sigură că gradul de concentrare al puiului tău este la nivel maxim.

Foloseşte-te de mimică şi gestică

Copiii înţeleg o cantitate mare de cuvinte şi explicaţii,dar când apelezi şi la gesturi şi la expresia feţei,lucrurile sunt şi mai clare pentru el. Va pricepe mesajul tău şi îl va reţine,pentru că limbajul corporal este asimilat mai uşor şi mai rapid.

Respectă-i vârsta

Când îi spui ce aşteptări ai de la el,nu uita să le raportezi la vârsta pe care o are. Iar discursul nu trebuie să dureze prea mult,pentru că cei mici îşi pierd răbdarea într-un timp scurt. Sintetizează ce ai de spus într-o frază sau două,scurt şi la obiect.

Foloseşte eficient laudele

Este foarte important să ştii când să-l lauzi şi când e mai bine să taci. Dacă îi spui permanent că a făcut o treabă bună,îţi transformi copilul într-un îngâmfat,într-o persoană narcisistă care are impresia că i se cuvine totul. Când îl lauzi,asigură-te că i-ai şi explicat de ce:pentru că a strâns maşinuţele în timp record,pentru că s-a spălat pe mâini fără să fie rugat sau pentru că s-a dus singur la culcare.

Ce trebuie să eviţi

Tonul ridicat sau bătaia nu rezolvă nimic,indiferent de cât de mare este copilul. Încearcă să-ţi păstrezi calmul şi să înţelegi că de fapt totul este un joc de putere:odorul îşi testează capacitatea de a domina. Foloseşte ameninţări de genul „Dacă nu mănânci,nu mai ai voie la desene animale“ doar dacă ai de gând să le pui în practică. Avertismentele fără pedeapsă nu au niciun rol educativ. De fapt,dacă cel mic observă că faci asta în mod frecvent,va profita din plin de situaţie şi va continua să aibe el ultimul cuvânt. Dacă ai luat o hotărâre în ceea ce-l priveşte şi l-ai şi anunţat despre acest lucru,nu te răzgândi atunci când intervin,împăciuitori,bunicii sau alţi membri ai familiei. Cel mic trebuie să respecte hotărârea ta. În plus,el va învăţa,urmându-ţi exemplul,că,dacă îşi dă cuvântul,trebuie să şi-l respecte.

Truc Click! pentru femei

Ca să calmezi un pic spiritele din casă poţi folosi uleiurile esenţiale. Uleiul aromatic de lavandă este foarte eficient,având efect calmant. Merită încercat!Recente

ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica  Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg