Efectele televizorului asupra copiilor. Ce trebuie să ştie orice mamă pentru a preîntâmpina pericolele

1 efectele televizorului la copii jpg jpeg

Privit la televitor ore în şir pentru a sta cuminte, mâncat în faţa televizorului pentru a termina tot din farfurie şi pentru a nu-l alerga prin toată casa, programe educative la televizor şi dezvoltarea vocabularului celui mic, acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care tot mai mulţi părinţi le lansează, fără să conştientizeze efectele televizorului asupra copiilor lor. Pericolul dependenţei de tv şi de gadgeturi este tot mai mare în rândul celor mici, chiar de la vârsta de 3 ani, când încep să vorbească coerent şi să îşi poată exprima opiniile. Ce faci pentru a preîntâmpina pericolele, ca părinte? În primă fază, psihologii recomandă mamelor în special să facă diferenţa între bine şi rău şi să ştie că există numeroase mituri cu privire la beneficiile pe care programele tv le-ar putea avea asupra copiilor.

Mituri despre privitul la televizor

Copilul învaţă de la televizor - FALS

Potrivit totuldespremame.ro, cea mai mare capcană cu privire la televizor este că mulţi părinţi chiar cred că este un lucru educativ pentru copiii lor. Până la urmă, toţi vrem ca micuţii noştri să crească mari şi deştepţi. Iar când copilul repetă un cântecel din desenele animate, reuşeşte să numere până la 10 în engleză alături de un personaj sau recunoaşte formele geometrice care se perindă pe ecran, părinţii se bucură că cel mic tocmai a învăţat un lucru nou. Deci privitul la televizor poate fi şi educativ, nu? Ei bine, nu!

Citeşte şi: Când şi cum îţi laşi copilul singur acasă

Numeroase cercetări au arătat că bebeluşii sub 2-3 ani sunt mult mai puţin receptivi în a imita o sarcină atunci când o văd la televizor, decât atunci când o văd în realitate. Cu alte cuvinte, copilul va învăţa mult mai multe dacă îl ţii cu tine în timp ce speli vasele şi îi explici ceea ce faci, decât dacă e lăsat în faţa televizorului la nişte desene animate care se vor educative.

Fără televizor până la 2 ani - ADEVĂRAT şi indicat pentru părinţi

Privitul la televizor este contraindicat până cel puţin la vârsta de 2 ani, susţine Academia Americană de Pediatrie (AAP), potrivit sursei citate. AAP susţine că, până la această vârstă, copiii nu ar trebui lăsaţi deloc să se uite la televizor. Nici măcar la programele aşa-zis create special pentru bebeluşi. Iar recomandarea AAP nu se referă doar la privitul la televizor, ci şi la calculator, la diverse aplicaţii de pe telefon şi în general la orice înseamnă gadget.

Citeşte şi: Psihiatru: "Părinţii permisivi dau naştere unei generaţii de monştri"

Televizorul suprastimulează copilul - FALS

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este că privitul la televizor nu relaxează copilul, ci de cele mai multe ori îl agită şi îl suprastimulează. Imaginile luminoase care se succed rapid, secvenţele audio stridente şi montajele rapide obosesc creierul. De aceea, mulţi copii sunt mai agitaţi şi mai agresivi după ce se uită mult timp la televizor, chiar dacă desenele nu conţin nimic violent.