Gradul de empatie, influenţat de părinţi?

1 80389 original jpg jpeg

Un studiu foarte nou, publicat în martie anul acesta, de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge arată că empatia nu ţine de modul în care suntem crescuţi, ci de moştenirea genetică. Empatia, abilitatea de a recunoaşte sentimentele şi gândurile unei persoane, are două părţi: o parte cognitivă şi o alta afectivă.

Cercetări anterioare arătaseră că unii dintre noi sunt mai empatici decât alţii şi că, per ansamblu, femeile au un grad de empatie mai mare decât al bărbaţilor. Acum 15 ani, o altă echipă de cercetători de la Cambridge a acreditat conceptul de Coeficient de Empatie (CE), care măsoară ambele părţi ale empatiei. Noul studiu al empatiei e cel mai de anvergură de până acum. El a inclus echipa de geneticieni de la compania 23andMe şi încă o listă mare de cercetători din toată lumea. Subiecţii au fost în număr de 46000. Aceştia au completat un formular de CE online şi au trimis companiei 23andMe un plic cu mostre de salivă, pentru analiză genetică.

Nu se ştie clar ce gene influenţează gradul de empatie

Rezultatele au fost pe trei direcţii. Pe prima s-a confirmat ce se descoperise în studii anterioare, anume că nivelul empatiei noastre se datorează, în parte, moştenirii genetice.

A doua direcţie a rezultatelor a fost că femeile sunt mai empatice decât bărbaţii. Nici asta nu era nou, dar ce este nou este că diferenţele nu sunt de natură genetică. Nu există diferenţe între genele femeilor şi cele ale bărbaţilor, când vine vorba de empatie. Diferenţele ţin de influenţele hormonale de dinaintea sarcinii, de gradul de socializare al individului, lucruri care diferă mult între sexe.

În fine, ultima direcţie a rezultatelor a fost aceea că variaţiile genetice asociate cu un grad scăzut de empatie prezintă un risc ridicat pentru autism.

Cercetătorii au atras atenţia că noul studiu demonstrează rolul genelor în transmiterea empatiei, dar că acesta e doar de 10%. „Ar fi la fel de important să înţelegem rolul factorilor non-genetici, ca să explicăm restul de 90%“. Cu siguranţă, spun aceştia, genele au rolul lor, dar încă n-au fost determinate foarte clar care gene anume determină empatia.

Sursa foto: thecontextofthings.com