În formă toată iarna!

1 47938 original jpg jpeg

Vine iarna şi poate că te-ai obişnuit deja ca cel mic să răcească în această perioadă. Dar nu trebuie să fie neapărat aşa. Iată însă câteva reguli simple care vă pot scuti pe amândoi de neplăceri.

Dimineaţa,aeriseşte cel puţin 10 minute toate camerele din locuinţă. Împrospătarea aerului reduce riscul de răspândire a bacteriilor.

Temperatura din casă nu ar trebui să fie mai mare de 18-19 grade Celsius. Este mai bine să ne îmbrăcăm mai gros decât să fixăm termostatul la temperaturi ridicate. Ar trebui să fii atentă şi la umiditatea din casă. Valoarea ideală este de 60%,dacă ţii cont de faptul că aerul uscat din casă,mai ales în timpul iernii,agresează căile respiratorii.

Ştii foarte bine că vitamina C întăreşte imunitatea şi favorizează producerea de anticorpi. Pe de altă parte,calciul ajută la formarea oaselor sănătoase. Ca să te asiguri că nu duce lipsă de calciu sau vitamina C,dă-i suc de portocale (bogate în calciu) proaspăt stoarse dimineaţa,înainte de masă,alternativ cu suc de lămâie (vitamina C) diluat cu apă şi îndulcit cu puţină miere.

Iarna mâncăm mai puţine fructe şi legume proaspete decât vara. De aceea,ducem lipsă de vitamine şi minerale,iar acelaşi lucru duce la oboseală şi lipsă de concentrare. Aşadar,asigură-te că cel mic are zilnic în dietă legume proaspete,fructe (la micul dejun sau în loc de gustare) şi cereale (pâine integrală). Carnea roşie n-ar trebui să lipsească din meniul celui mic pentru că este bogată în proteine.

Apa de mare sau serul fiziologic fac minuni în prevenirea răcelilor şi a rinitelor. Curăţarea mucoaselor cu aceste soluţii împiedică instalarea bacteriilor şi previne apariţia infecţillor. Foloseşte zilnic un spray de nas pentru a doza substanţa şi va răci mult mai greu.

Sportul are ca efect eliberarea de tensiuni şi relaxarea. Fiind în formă,organismul rezistă mai bine în faţa bolilor. În plus,cel mic va dormi mai bine şi va fi mai puţin obosit. De aceea este important să practice un sport în mod regulat.