Infertilitatea crește riscul de boli precum depresia și anxietatea la femei – Cum se poate trata?
Infertilitatea reprezintă incapacitatea unei femei de a rămâne însărcinată după un an de contact sexual regulat. Ea produce probleme în viața fizică a femeii și, de asemenea, perturbă viața socială și emoțională a cuplului.
Infertilitatea afectează viața femeilor din multe puncte de vedere, pentru că nu satisface așteptările oamenilor, ale unei lumi predominant fertile. Multe femei duc o luptă tăcută, au sentimente de vinovăție și o stimă de sine scăzută din cauza faptului că se confruntă cu dificultăți de reproducere. Asta duce la stări de anxietate, depresie, la scăderea bunăstării vieții.
Unele femei își împărtășesc situația dificilă cu cei din familie, însă asta nu rezolvă problema, uneori chiar poate agrava starea lor de vulnerabilitate psihologică. Potrivit unui studiu realizat de cercetători, femeile cu infertilitate au simptome severe de depresie și anxietate.
Cum se poate trata infertilitatea?
O metodă de reproducere umană asistată, care ajută cuplurile infertile să aibă o sarcină, este numită inseminare artificială sau inseminare intrauterină. Aceasta se referă la transferul spermatozoizilor direct în uter, pentru a facilita fertilizarea ovulului femeii. Scopul este de a crește numărul de spermatozoizi în trompele uterine și astfel șansele de a obține o sarcină.
Inseminarea artificială este considerată de medici o opțiune bună pentru multe cupluri sau femei care își doresc un copil, dar care au dificultăți în a-l concepe pe cale naturală.
Ea se recomandă femeilor cu vârsta sub 35 de ani, în cazuri de infertilitate inexplicabilă, oligospermie, astenospermie, azoospermie, mucus cervical ostil sau insuficient, disfuncții erectile sau ejaculatorii, alte afecțiuni ale sistemului reproducător masculin.
O altă metodă este tratamentul de fertilizare in vitro (FIV) ce oferă avantaje importante: obținerea unei sarcini de succes, a unui copil sănătos. În FIV, fertilizarea are loc în laborator, iar tratamentul hormonal este aproape întotdeauna necesar pentru femeie.
FIV este cea cea mai bună oportunitate pentru o femeie de a avea un copil sănătos, utilizând propriile ovocite. Metoda este indicată femeilor care au trompele uterine deteriorate sau blocate. FIV crește șansele de a avea un copil la femeile mai în vârstă, sau care au o rezervă ovariană scăzută.
Medicii recomandă FIV și cuplurilor cu probleme de infertilitate masculină. De asemenea, FIV s-a dovedit de succes la femeile cu endometrioză, insuficiență ovariană prematură, sindrom al ovarului polichistic, infertilitate inexplicabilă.
Tratamentul FIV poate fi pentru unele cupluri destul de costisitor, de aceea oamenii optează pentru alte metode de tratament, cum este inseminarea artificială. Această metodă de reproducere umană asistată poate fi: inseminare intrauterină, intracervicală, intravaginală și intratubară.
În caz de infertilitate masculină, tratamentul depinde de cauză. Prin urmare, inițial se depistează factorii care au dus la infertilitate, apoi se realizează un plan de tratament care implică de obicei o consultație la un medic specialist în sănătatea reproducerii masculine. Deseori este necesar și un control la un medic endocrinolog reproducător, dacă există suspiciuni cu privire la anumite probleme hormonale care ar putea fi cauze ale infertilității.
Dacă se constată că o infecție este cauza sterilității, atunci este necesar un tratament cu antibiotice sau alte medicamente alese de medic. În caz de varicocel sau obstrucții ale canalelor seminale este nevoie de intervenția chirurgicală. Dacă există tulburări hormonale, este indicată o terapie hormonală ce poate normaliza nivelul de hormoni și poate favoriza funcția de reproducere.
O altă metodă de tratament este ICSI (injecția intracitoplasmatică de spermă), care este indicată în cazul în care cantitatea și calitatea materialului seminal este scăzută. ICSI se recomandă în cazuri de infertilitate masculină, când tratamentele standard de FIV nu au dus la fertilizare, sau dacă spermatozoizii au fost înghețați și nu sunt la fel de activi ca cei din sperma proaspătă. De asemenea, metoda ICSI se face în testarea genetică preimplantațională și în cazuri de infertilitate inexplicabilă.