Învaţă copilul să îşi îngrijească corect dinţii

1 77169 original jpg png

Odată cu începerea şcolii, cei mici trec printr-o serie de schimbări – vremea se răceşte, programul li se schimbă, intra în contact cu alţi copii şi devin mult mai predispuşi răcelilor. E important să avem grijă de sănătatea lor prin instaurarea unor obiceiuri sănătoase.

Dantura şi gingiile sănătoase sunt vitale pentru sănătatea generală a copilului. Îţi poţi ajuta copilul să dezvolte dinţi puternici şi sănătoşi, învăţându-l să respecte o rutină zilnică de curăţare a dinţilor.

Iată ce sfaturi ne-au oferit specialiştii pentru ca cel mic să nu aibă probleme dentare:

1. Căderea dinţilor de lapte

Copiii încep să îşi piardă dinţii de lapte în jurul vârstei de şase ani. Până la vârsta de 12 ani, majoritatea copiilor au deja toţi dinţii permanenţi, cu excepţia molarilor de minte.

Cum ştii care e momentul cel potrivit pentru scoaterea dinţilor copilului tău?

„Lăsaţi dinţii să cadă atunci când este momentul. Dacă încercaţi să-i scoateţi prea devreme, aceştia se pot rupe, provocând dureri şi infecţii. Uneori, unii dinţi permanenţi cresc înainte ca dintele de lapte să fi căzut. Dacă dintele copilului nu a căzut în decurs de 2-3 luni este indicat să mergeţi la medicul stomatolog”, ne-a spus dr. Andra Custură, medic stomatolog.

2. Curăţarea dinţilor

Cel mai bine este să vă învăţaţi copilul să-şi cureţe singur dinţii înainte de a începe să meargă la şcoală. Utilizaţi o periuţă de dinţi pentru copii, cu peri moi de diferite înălţimi, pentru a curăţa dinţii şi gingiile în mod corespunzător. După ce l-aţi învăţat mişcările corecte de periere a dinţilor, continuaţi să îl verificaţi, pentru a vă asigura că a deprins acest obicei corect.

3. Păstrarea periuţei de dinţi

Pentru a reduce riscul apariţiei germenilor care cauzează probleme orale, este recomandat să clătiţi periuţa de dinţi şi să o uscaţi la aer după fiecare utilizare. Asiguraţi-vă că periuţele de dinţi ale membrilor familiei nu se ating între ele, în recipientul în care sunt păstrate. Periuţele de dinţi trebuie înlocuite la fiecare 3-4 luni sau când perii se deteriorează şi nu mai curăţă bine suprafeţele dinţilor.

4. Pasta de dinţi şi fluorura

Fluorul ajută la formarea dinţilor şi oaselor puternice şi împiedică deteriorarea dinţilor. Majoritatea copiilor primesc suficient fluor din utilizarea unei cantităţi mici de pastă de dinţi cu fluor de două ori pe zi. Nu uitaţi să verificaţi ingredientele de pe pasta de dinţi înainte de a fi folosită de cel mic.

Cum ştim câtă pastă de dinţi punem pe periuţă?

„Trebuie să utilizaţi o cantitate adecvată de pastă de dinţi la fiecare spălare. Pentru copii este indicat să nu folosească mai mult decât echivalentul unui bob de mazăre la fiecare spălare. Încurajaţi-vă copilul să scuipe pasta de dinţi după ce îşi perie dantura”, ne-a explicat dr. Monica Bratu, medic dentist generalist la cabinetul Andra Smile.

Chiar şi atunci când aceste recomandări se respectă, există câteva probleme specifice copiilor, pe care e bine să le aveţi în vedere, pentru a le putea preveni sau opri.

1. Suptul degetului. Majoritatea copiilor cresc cu obiceiul de a-şi suge degetele. În cazul în care copiii nu renunţă cât mai repede la acest obicei nociv, pot apărea probleme dentare, precum creşterea fălcilor şi alinierea incorectă a dinţilor.

2. Scrâşnitul dinţilor. Acest obicei este destul de comun în cazul copiilor de vârsta şcolară şi nu necesită tratament. Unii copii scrâşnesc din dinţi în timpul somnului. De cele mai multe ori, măcinarea dinţilor nu durează şi nu dăunează dinţilor. Însă dacă continuă în acest fel, pot declanşa dureri de cap, durere dentară sau maxilara, sau chiar deteriorarea dinţilor permanenţi.

Acestea pot apărea atunci când copilul face sport sau este foarte energic şi activ (la joacă, în pauzale de la şcoală). Un dinte permanent cu leziuni se poate reface doar prin tratamente stomatologice, de aceea e bine pe cât posibil să se evite loviturile, căzăturile.

E important ca cei mici să înveţe cât de important este să aibă grijă de dinţii lor pentru un zâmbet frumos şi sănătos, pe viaţă. Părinţii şi specialiştii sunt responsabili să îi ajute şi să le ofere un model.

Specialiştii de la cabinetul Andra Smile cred că viaţa noastră poate deveni mai frumoasă cu un zâmbet sănătos. De aceea ne vin în ajutor cu cele mai bune sfaturi şi tratamente pentru a ne recăpăta şi menţine sănătatea dentară.

Credit foto: www.wahmresourcesite.com