Învaţă-l să scape de ticuri

1 77944 original jpg jpeg

La vârsta copilăriei, ticurile sunt la ordinea zilei. Unul îşi roade unghiile, altul stă cu degetul în nas, celălalt bate des din picior... Copiii nu cunosc altă modalitate de a-şi exprima neliniştile, aşa că, prin ticuri, îşi depăşesc teama şi se eliberează de tensiune.

Îmi amintesc că aveam şi eu un tic destul de enervant. La şcoală, obişnuiam să îmi învârt părul pe deget ore în şir, până când profesorii îmi atrăgeau atenţia. Acest tip de mişcări involuntare şi repetitive se instalează de la o vârstă fragedă, iar printre principalele cauze se numără stresul sau oboseala. În majoritatea situaţiilor, ele dispar spontan, ca şi cum nu ar fi existat vreodată. Totuşi, e bine să-l dezveţi pe cel mic gesturile care-i schimonosesc trupul sau chipul şi care-i dezvăluie nesiguranţa. 

O problemă de ordin emoţional

În rândul copiilor, cele mai frecvente ticuri sunt mişcările bruşte şi scurte de la nivelul feţei, cum ar fi clipitul des sau strâmbarea gurii şi a nasului. Ele se intensifică atunci când micuţul este obosit sau când i se cere să îndeplinească o sarcină pe care o consideră neplăcută. Acestea se diminuează dacă juniorul este liniştit, are o anumită ocupaţie sau face ceva care îi distrage atenţia.

Învaţă-l să se controleze

Dacă vrei să îţi ajuţi copilul, petrece cât mai mult timp alături de el şi ţine-l ocupat cu activităţi educative, menite să îi suscite interesul şi să îl destindă. De asemenea, mai poţi să îl înveţi să îşi controleze impulsurile involuntare. De exemplu, dacă ticul lui este să clipească des, ajută-l să se concentreze şi să închidă ambii ochi, iar apoi să îi maseze uşor. Dacă ticul său este îndoirea degetelor, îl poate înlocui cu întinderea şi relaxarea braţelor. Nu te aştepta la rezultate imediate, căci controlul asupra gesturilor şi înlocuirea lor cu altele, mai fireşti, se va produce treptat.

Când sunt motiv de îngrijorare

Ticurile devin motiv de îngrijorare dacă, pe lângă gesturile necontrolate, copilul devine irascibil sau, dimpotrivă, retras. E posibil să se confrunte cu o problemă emoţională sau chiar cu o tulburare psihică. De regulă, ticurile motorii cronice sunt asociate cu deficitul de atenţie, tulburările anxioase sau comportamentul obsesiv-compulsiv. În acest caz, este indicat să ceri sfatul unui specialist, care îl va ajuta să depăşească situaţia.

Nu-l pedepsi!

Copilul nu este conştient de gesturile repetitive, aşa că nu trebuie pedepsit sau certat. Dacă te înfurii, nu faci decât să-i sporeşti neliniştea. Încurajează-l să exprime ceea ce simte, să vorbească despre ce îl deranjează sau îl supără. Dacă factorul de stres este eliminat, gesturile automate se vor atenua.



Recente

Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg