Primii pași în viața alături de bebelușul tău. Ce e de făcut?
După ce sarcina te-a trecut printr-o adevărată furtună de schimbări, afli că și perioada de după naștere poate fi cel puțin la fel de dificilă.
Acum, tu și bebelușul tău începeți să vă cunoașteți și să vă stabiliți rutina zilnică, iar toate astea pot fi copleșitoare pentru multe mămici. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să vezi cu alți ochi această perioadă și să o depășești cu brio.
Nimeni nu s-a născut învățat
Se spune că, odată cu nașterea, se trezește la viață și instinctul matern, ceea ce ajută proaspăta mămică să-și îndeplinească noile îndatoriri cu o naturalețe neașteptată. Și este adevărat, până la un punct. În mod inevitabil, orice mamă ajunge, la un moment dat, să aibă momente de nesiguranță, pentru că instinctul nu este suficient și nimeni nu le poate ști, de la început, pe toate.
Fie că este vorba despre rutina de igienă a bebelușului ori cea de somn sau masă, fie că vorbim despre urgențele medicale ce pot apărea în primele săptămâni de viață, toate acestea sunt lucruri pe care orice mamă le învață pas cu pas. Dacă vrei să te asiguri că ești informată corect și că sfaturile vin de la un specialist, poți apela oricând la urmarea unui curs de puericultura in Bucuresti. Astfel, te vei simți mai bine pregătită pentru provocările care te așteaptă atunci când vei ajunge acasă cu micuțul tău.
Alăptarea este o provocare ce poate fi depășită cu răbdare
Alăptarea poate fi o adevărată corvoadă pentru mămici, în primele zile de viață ale bebelușului, însă, cu răbdare și tact, lucrurile își vor lua rapid cursul normal. Poți apela, și în această privință, la un specialist care să te îndrume pas cu pas, până când vei ajunge să stăpânești toate informațiile necesare: de la cum trebuie ținut bebelușul în timpul alăptării până la procesul de digestie.
De asemenea, este recomandat să acorzi importanță și altor aspecte, precum alimentatia in timpul alaptarii, pentru a putea să-i asiguri puiului tău elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare armonioasă. În plus, este bine să știi și care sunt alimentele care trebuie evitate pe perioada alăptării, astfel încât să nu-i provoci micuțului niciun fel de neplăceri.
Fii atentă la semnalele pe care ți le dă organismul
Odată cu venirea pe lume a bebelușului, întreaga ta lume va suferi schimbări. Vor începe să se adune nopțile nedormite, plânsul copilului te va copleși uneori și vei simți, poate, că nu mai ai timp și că nimic nu îți iese așa cum ți-ai dori. E absolut normal, deoarece atât tu, cât și cel mic treceți printr-o perioadă de adaptare.
Depresia postnatală este un fenomen biologic normal prin care trec mai multe femei decât ți-ai putea imagina. Fii blândă cu tine însăți, dă-ți timp și răbdare ca să înveți tot ce ai de făcut și oferă-ți, zilnic, câteva minute în care să fii doar tu cu tine. În acest fel, poți observa și accepta mai ușor stările prin care treci, iar dacă simți că nu le poți stăpâni, nu ezita să ceri ajutor specializat de la un psihoterapeut sau un medic psihiatru.
Timpul în doi vs timpul în trei
Venirea pe lume a unui bebeluș ajunge, fără îndoială, să modifice și dinamica de cuplu. Tatăl copilului va avea propriile temeri și nevoi, ajungând uneori să se simtă neglijat. Chiar și tu vei ajunge, poate, să te simți înstrăinată de alesul inimii tale în primele săptămâni de după naștere, dar asta se poate schimba. Chiar dacă nu mai sunteți doar voi doi, puteți să faceți, în continuare, diferite activități împreună. Stabiliți-vă o seară de film în fiecare săptămână, ieșiți toți trei la plimbare, stați de vorbă, faceți planuri! Toate acestea, deși pot părea nesemnificative, ajută foarte mult la consolidarea relației de cuplu în perioada de adaptare la noua viață.
Nicio schimbare nu este ușoară, cu atât mai puțin cu cât schimbarea o reprezintă venirea pe lume a unui nou membru al familiei. Însă, cu răbdare și cu pași mici, puteți trece împreună peste aceste provocări și veți începe să vă bucurați cu adevărat de micuțul vostru.
Sursa foto: Shutterstock.com