Schimbări în învăţământ! Dispare clasa 0 şi vor fi 4 tipuri de BAC
Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a pus în dezbatere publică propunerea de modificare a sistemului de învăţământ, care vizează, printre altele, redenumirea clasei 0, precum şi prelungirea gimnaziului până în clasa a IX-a. Totodată, ministrul propune şi introducerea a patru tipuri de Bacalaureat.;
Ministrul Ecaterina Andronescu are noi propuneri pentru Educaţie, însă acestea vor fi puse în practică doar după ce vor fi puse în dezbatere publică.
Dispare clasa 0
Prima schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare. Aceasta se va numi ”clasa întâi” şi nu ”clasa 0” cum mai era numită până acum.
”Clasa întâi este aici ceea ce este azi clasa pregătitoare. Asta pentru că în mentalul colectiv a intrat din păcate cu clasa zero. Ceea ce este total greşit, cum să fie un copil clasa zero?”, a motivat Andronescu propunerea de redenumire a clasei pregătitoare.
Astfel că, schema prezentată ca propunere de ministrul Educaţiei arată că nu va mai exista o clasă 0, ci elevii intră direct, de la grădiniţă, în clasa întâi, la vârsta de 6 ani, cu alte cuvinte, se doreşte redenumirea clasei pregătitoare cu clasa I, copiii urmând să intre în şcoală direct de la grădiniţă.
Pe lângă asta, ministrul educaţiei propune şi prelungirea şcolii generale: clasa a IX-a să fie gimnazială.
Schimbări privind evaluările naţionale
Noi schimbări vizate de Ecaterina Andronescu în sistemul de învăţământ vor fi şi în ce priveşte evaluările naţionale, care ar urma să aibă loc în clasa a III-a şi la clasa a VI-a, iar clasa a IX-a va deveni clasă de gimnaziu.
Citeşte şi: Cum îţi faci copilul să citească. 5 tehnici care nu dau greş
Ecaterina Andronescu şi-a exprimat viziunea asupra noului sistem de învăţământ:
„În acest moment, învăţământul profesional este până la clasa pregătitoare – în propunerea noastră clasa pregătitoare devine clasa I, se continua cu celelalte clase, deci 9 clase intră în ciclul gimnazial şi urmează apoi ciclul de învăţământ care profesionalizează - şi numesc aici şcoala profesională şi liceul tehnologic - şi celelalte trei variante de programe de învăţământ liceal vocaţionale: de ştiinţe socio-umaniste, de ştiinţe exacte”, a explicat Ecaterina Andronescu.
Patru tipuri de Bacalaureat
Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a propus vineri introducerea a patru tipuri de Bacalaureat:
- Bac T: tehnologic
- Bac A1: pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe
- Bac A2: pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste
- Bac V: pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale
Ecaterina Andronescu a vorbit şi despre flexibilitatea sistemelor, menţionând că din şcoala profesională un elev poate să meargă la liceul tehnologic.
Citeşte şi: Structură an şcolar 2019-2020. Vacanţa intersemestrială ar putea dispărea
Însă după absolvirea Bacului tehnologic, tânărul va putea merge doar într-o şcoală post-liceală, beneficiind însă la rândul său de formarea profesională continuă.
Cei care optează pentru programe de studii liceale se vor putea îndrepta către ştiinţe, materii socio-umaniste sau vocaţionale.
Sursă: gandul.info, agerpres