Ştii să-ţi păstrezi prietenele?

1 60302 original jpg jpeg

După căsătorie şi, mai ales, după venirea pe lume a copiilor, prieteniile se cam pierd, oricât de vechi şi de statornice ar fi. Cum să le împaci cu statutul de mamă şi de soţie?

Este trist că necazurile care apar în căsnicie pe măsură ce-i creşti pe cei mici ajung să te îndepărteze tot mai mult de prietenele care erau odată lumea ta. Dacă simţi că-ţi lipseşte ceva acum,când ai o familie şi o mulţime de treburi pe cap,sunt şanse mari să fie vorba chiar de prezenţa prietenelor de altădată.

Amicele sunt „supapa” de care ai nevoie ca să înfrunţi mai uşor încercările ivite în viaţă. Nu-i niciodată prea târziu să reînnozi relaţiile. Trei dintre cititoarele noastre şi-au dorit să te convingă şi să te avertizeze totodată ce poate spulbera o relaţie de prietenie.

"Diana m-a ajutat când toţi îmi întorceau spatele!"

Acum patru ani,Raluca Filip (31 de ani) a trecut printr-o grea încercare. Locuia cu chirie,banii abia îi ajungeau,când a rămas gravidă.„Aflasem că iubitul este căsătorit şi are copii,dar în ciuda sfaturilor apropiaţilor,am decis să păstrez sarcina”,povesteşte ea. I-a rămas alături doar prietena şi colega ei de apartament,Diana.

Pe parcursul sarcinii,ea a preluat responsabilităţile casei. Când s-a apropiat momentul naşterii,tot Diana a insistat să apeleze la medici. „S-a alarmat înaintea mea şi m-a convins să merg la spital. În lift,mi s-a rupt apa şi atunci ne-am panicat. Am uitat actele acasă,iar cei de la spital au chemat poliţia,de teamă să nu părăsim copilul. A fost o întreagă aventură”,spune ea.

Sfatul Ralucăi

„Numai dacă nu vrei nu reuşeşti să menţii o prietenie. De când nu mai locuiesc cu Diana,pentru că ne-am mutat,eu cu băieţelul meu şi ea cu iubitul ei,dacă nu găsesc timp s-o văd,îi telefonez. Apoi,când ne întâlnim,petrecem ore bune ca să ne spunem mai multe.”

"Avem o amiciţie de 18 ani"

Pe Dana Gorgorin (50 de ani) şi pe Mihaela (60 de ani) le uneşte o prietenie în care au împărţit şi bucurii,şi necazuri. S-au cunoscut acum aproape două decenii,la maternitate. „Eu abia ieşisem din operaţia de cezariană,când m-am trezit încurajând o mămică panicată. Era Mihaela,cu care am împărţit toate spaimele de proaspete mămici”,spune Dana.

Vecine de cartier şi mămici ceva mai în vârstă,ele şi-au găsit multe puncte comune. Mai mult,acum câţiva ani,printr-un concurs de împrejurări,au mers împreună într-o excursie la Paris. „Îmi place să am prietene,să le vorbesc cu sinceritate despre bucuriile şi tristeţile mele,să le gătesc”,zice ea.

Sfatul Danei

„Pe mine,prietenele mă fac să nu mă mai simt singură şi să-mi păstrez spiritul tânăr. Din păcate,trăim timpuri în care prieteniile sunt distruse de orgolii,interese şi de lipsa de sinceritate,iar eu una nu le văd rostul.”

"Banii destramă prietenia"

După concediul de creştere a copilului,Violeta Iorgoveanu,din Brăila,a acceptat oferta unei amice de a lucra la firma ei. După şase luni,când a cerut zece zile de concediu,amica i-a spus că n-are dreptul decât la cinci.

„Am obţinut un plus de cinci zile fără plată,dar înainte să plec,mi-a cerut demisia. Din asta am învăţat că nu poate fi amiciţie când banii stau la mijloc”,zice ea.

Cum îţi cultivi prieteniile?

„Ar fi de dorit ca femeile să cultive doar acele prietenii în care se simt apreciate,în care pot să comunice deschis,iar pentru ca acestea să reziste în timp,între prietene n-ar trebui să existe interese materiale sau manifestări precum grandomania,critica,negativismul excesiv în discuţii,comparaţia în defavoarea celeilalte.”