Tu îi citeşti copilului?

1 79967 original jpg jpeg

Mai ţii minte când erai mică şi părinţii îţi citeau poveşti înainte de culcare? Era foarte frumos, nu-i aşa? Se pare că acest obicei a început să dispară odată cu dezvoltarea tehnologiei şi apariţia a tot mai multe gadget-uri. Programul supraîncărcat al părinţilor reduce timpul pe care aceştia îl petrec cu cel mic, dar ar trebui ca măcar seara să îi citească câte o poveste. Iată de ce este important să îi citeşti copilului:

Îi creezi amintiri

Dacă nu vrea să-i citeşti o poveste, povesteşte-i ceva din viaţa ta. Copilului îi place să cunoască povestea mamei şi tatălui său. Povesteşte-i cum era copilăria ta, ce făceai. El îşi va duce aminte după ce va creşte de toate aceste lucruri.

Îl instruieşti

În fiecare dintre noi este un copil care are nevoie de instruire în diferite aspecte ale vieţii. Citindu-i îl ghidezi cumva pe copil. Împachetează sub formă de poveste instrucţiuni – el te va asculta şi va înţelege mai uşor.

Îl implici

”Comunicarea este implicare”, este unul dintre principiile comunicării. Prin citit îl faci să se implice, mai ales în momentele în care îl întrebi diferite lucruri din poveste, când el te întreabă despre anumite personaje sau teme din poveste.

Îi stimulezi empatia

Prin citit poţi forma personalitatea copilului. Înţelege-l şi spune-i care ar trebui să fie viziunea lui asupra lumii. Învaţă-l să fie prietenos cu cei din jur, să socializeze, să ajute, să respecte.

Îi stimulezi creativităţii

Cititul este o oportunitate pentru stimularea creativităţii şi inspiraţiei. Fă-ţi timp şi descoperiţi din lumea din poveşti. Există o colecţie imensă de autori care au scris poveşti pentru copii, unde ei povestesc pe înţelesul celui mic.

Îi stârneşti interesul

Ştim că cititul nu este pentru toată lumea, mai ales când eşti mic. Însă lor le place să-i asculte pe părinţi citindu-le o poveste. O poveste le poate stârni interesul şi îi face să adoarmă mai repede. Foarte important în acest caz este tonul vocii şi intonaţia; personajele şi povestea în sine nu trebuie să-l bântuie noaptea.

Îi este stimulat nivelul de înţelegere

Cu cât implici mai mult copilul în poveste prin folosirea unui limbaj uşor de înţeles, cu atât mai mult cu atât povestea lărgeşte orizontul copilului. Sunt destul de multe informaţii pe care ei le pot lua dintr-o povestioară şi care să le stârnească interesul.

Îi induci nevoia de citit

Copiii învaţă cel mai bine din exemple practice. Studiile recente arată că un bun lider la locul de muncă este, de asemenea, un bun părinte pentru copiii lui. Nu uita că tu eşti modelul copilului. Vrei ca copiii tăi să iubească lectura, oferă-le acest exemplu. Citeşte-i poveşti copilului şi, împreună cu alte literaturi relevante, încurajezi dorinţa pentru citit a copilului tău.

Îl stimulezi să gândescă

Multe povestioare au rolul de a stimula copilul să gândească şi să analizeze situaţiile prezente în poveste. Copilul va dobândi cunoştinţe pentru a înţelege realitatea şi lumea imaginară. Responsabilitatea ta este să începi să-i citeşti în fiecare seară câte o poveste.