Poţi să rămâi însărcinată când eşti însărcinată? Pentru 10 femei, răspunsul a fost "da"
Poate o femeie să rămână însărcinată în timp ce este deja însărcinată? Deşi pare de neconceput, răspunsul este "Da". Este, însă, un fenomen extrem de rar şi trebuie să se "alinieze" trei lucruri pentru ca aşa ceva să se întâmple.
Fenomenul se numeşte superfetaţie şi este ceva comun la animale, mai ales la ovine, cai şi rozătoare, dar la om se întâlneşte extrem de rar. Superfetaţia este diferită de superfecundaţie, adică fecundarea a două sau mai multe ovule, care are ca rezultat gemeni sau mai mulţi feţi în acelaşi timp.
În cazul acestora din urmă, deoarece provin dintr-o singură celulă-ou, gemenii posedă acelaşi patrimoniu genetic şi, deci, au acelaşi sex şi aceiaşi grupă sangvină. Dar dacă are loc superfetaţia, se vor naşte doi copii cu vârste diferite şi cu grupe de sânge diferite. De asemenea, spre deosebire de gemeni, copiii vor avea înălţime, greutate şi alte trăsături fizice diferite. Chiar dacă nu sunt concepuţi la aceiaşi dată, ambii bebeluşi vin pe lume în acelaşi timp. De cele mai multe ori, naşterea este provocată de medic, în funcţie de vârsta gestaţională a fătului mai mic.
Cum se produce superfetaţia
Pentru ca superfetaţia să aibă loc natural trebuie să se producă trei evenimente simultan: o nouă ovulaţie în timpul sarcinii; o a doua fecundare în timpul sarcinii, care este puţin probabilă, din moment ce, când femeia rămâne gravidă, colul uterin se închide cu un dop gelatinos care împiedică trecerea spermei; şi implantarea celui de-al doilea ovul fecundat în uter, care depinde, însă, de hormoni pe care organismul unei gravide nu îi mai produce.
Este aproape imposibil ca toate cele trei condiţii să fie îndeplinite în acelaşi timp. De altfel, cercetările arată că superfetaţia poate avea loc doar la unul din câteva milioane de cazuri. Cel mai probabil, acestea sunt urmări ale unor tratamente de fertilizare în vitro.
Povestea lui Kate
Până acum, medicii au avut de-a face doar cu 10 cazuri de superfetaţie. Ultimul dintre ele s-a întâmplat în 2016, în Australia. Kate Hill şi soţul ei aveau probleme în a concepe un copil. Femeia primise diagnosticul de ovar polichistic, care îi împiedică organismul să elibereze ovulele la mijlocul ciclului menstrual, de aceea a apelat la un tratament hormonal şi a reuşit să rămână însărcinată. Zece zile mai târziu a avut parte de o surpriză. A aflat că este gravidă din nou! Ambele fetiţe s-au născut sănătoase, prin cezariană.