Reactor nuclear vechi de două miliarde de ani. Unde se află?

Atunci când ne gândim la reactoare nucleare, ne vin în minte doar cele create de om. Însă, în mod surprinzător, există și reactoare nucleare create de natură, nu de voința și mâna omului. Există un reactor natural pe această lume care a ridicat multe întrebări în lumea științifică din simplul motiv că a fost creat în urma unor circumstanțe unice în lume, imposibil de duplicat în altă parte.

image

Grija principală pe care o avem în privința reactoarelor nucleare este că lasă rămășite radioactive, ce fac rău atât mediului, cât și oamenilor. Iar acest gunoi nuclear rămâne radioactiv timp de milioane de ani. Conform Environmental Protection Agency, depozitatea în condiții de maximă siguranță a acestor reziduuri periculoase este cea mai mare provocare pentru oamenii de știință.

Reactor nuclear natural?

În 1972, cercetătorii francezi au luat mostre de uraniu dintr-o mină localizată în Gabon, Africa. Uraniul este un material radioactiv natural, folosit pentru a crea explozibil, bombe. Iar, în urma studiului lor, și-au dat seama de un lucru incredibil – că un reactor nuclear se poate forma în natură de unul singur, ne informează Scientific American.

Descoperirea oamenilor de știință francezi a fost prima și singura care atestă crearea, în mod natural, a unui reactor nuclear. Însă cum de e posibil acest lucru?

După cum scria Forbes în 2018, cercetătorii sunt de părere că zona din jurul reactorului a creat condițiile perfecte pentru care fisiunea nucleară să se întâmple în mod natural în urmă cu miliarde de ani. De fapt, două condiții optime au existat.

O condiție ține de felul în care pietrele din zonă s-au erodat și a doua condiție ține de apa din subteran care s-a strecutat în mină prin crăpături și care a menținut temperatura potrivită pentru a combate căldura emanată de reacțiile nucleare. Aceste două condiții au făcut posibilă fisiunea nucleară.

Reziduuri nucleare nepericuloase

Francezii sunt de părere că formarea acestui reactor natural a început în urmă cu două miliarde de ani. Odată creat, acest reactor nuclear a funcționat sute de mii de ani. Singura dovadă a funcționării acestuia se află în elementele găsite la fața locului la începutul anilor ’70. Cu toate că activitatea acestuia s-a încheiat de mult, ne poate folosi ca exemplu de depozitare a reziduurilor nucleare cu care avem de-a face în prezent.

În timpul procesului de funcționare al acestui reactor natural, cantități mari de plutoniu și cesium radioactive au fost produse, iar aceste elemente sunt extrem de periculoase oricărui organism viu. Însă acestea s-au transformat într-un bariu inofensiv. Niciun strop din aceste substanțe radioactive n-a ajuns în meniul înconjurător. Acest lucru ne demonstrează un singur lucru – elementele periculoase au fost depozitate în cel mai sigur mod cu putință.   

Cercetătorii au reluat studiul acestui reactor nuclear natural în 2018, pentru a învăța cât mai multe despre depozitatea, în siguranță, a reziduurilor radioactive. Se pare că încă o dată natura este cel mai bun profesor, nu-i așa?

Foto - Shutterstock



Recente

femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg