7 dulciuri sănătoase pentru răsfăț fără vinovăție

Ești pregătită pentru o surpriză dulce care să nu-ți provoace sentimentul de vinovăție? Atunci, citește acest articol și descoperă câteva dulciuri sănătoase, perfecte pentru momentele de relaxare de acasă sau de oriunde te-ai afla.

image

Cine nu iubește dulciurile? Sunt momentele noastre de răsfăț, bucuria de la finalul unei zile încărcate sau simpla plăcere de a savura ceva dulce alături de cei dragi. Dar știm că dulciurile pot fi un dușman pentru sănătate, din cauza conținutului de zaharuri rafinate, calorii goale și aditivi.

Dar cum ar fi să te poți bucura de dulciuri fără ca sănătatea să-ți fie afectată? Aici intră în scenă dulciurile mai sănătoase, alternative care îți oferă același gust plăcut, dar cu beneficii pentru corp și minte.

De ce să alegi dulciuri mai sănătoase?

Studiile arată că un consum excesiv de zahăr poate duce la obezitate, diabet, probleme cardiace și chiar afecțiuni psihice. Știm asta cu toții. Așa că, alegerea unor dulciuri mai sănătoase, este o decizie importantă pe care o iei pentru a avea un stil de viață echilibrat.

Dar ce înseamnă mai exact un desert „sănătos”? Dulciurile sănătoase sunt acelea care sunt preparate cu ingrediente naturale, fără zaharuri rafinate și fără aditivi nocivi. Conțin îndulcitori naturali precum mierea, siropul de arțar, și sunt adesea bogate în fibre, proteine și grăsimi sănătoase.

Dar gata cu teoria. Să vedem ce dulciuri sănătoase poți încerca atunci când îți vine pofta.

1. Ciocolată albă sau neagră cu fructe, fără gluten

Ciocolata fara gluten albă sau neagră (cu cel puțin 70% cacao), și cu fructe sau alte ingrediente, este o alegere excelentă. Este bogată în antioxidanți care protejează inima și conține mult mai puțin zahăr decât ciocolata cu lapte. Alunele adaugă o doză de proteine și grăsimi sănătoase, făcând acest desert o opțiune perfectă pentru gustări rapide.

2. Fructe deshidratate

Fructele deshidratate, cum ar fi curmalele, caisele sau smochinele, sunt surse excelente de fibre și vitamine.

3. Budincă de chia cu lapte de migdale și miere

Semințele de chia conțin multe fibre și omega-3. Amestecă-le cu lapte de migdale și puțină miere pentru un desert sănătos și sățios, perfect pentru micul dejun sau ca gustare între mese.

Această rețetă este parte din dieta alcalină, semnată de Narcis Cernea. Dieta despre care se spune că este cea mai sănătoasă din lume.

4. Smoothie de fructe cu spanac și avocado

Un smoothie poate fi un desert răcoritor, dar și hrănitor. Combină fructe precum bananele și fructele de pădure cu frunze de spanac și avocado pentru a obține un smoothie cremos și plin de vitamine și minerale esențiale.

Avocado are efect alcalinizant, la fel și spanacul, iar fructele te vor ajuta să-ți potolești pofta de dulce.

5. Prăjitură din ovăz cu fructe de pădure

Ovăzul este un superaliment, bogat în fibre, proteine și minerale. Poți face prăjituri simple din ovăz, amestecat cu fructe de pădure proaspete sau congelate, pentru un desert delicios și sănătos.

6. Iaurt grecesc cu miere și nuci

Iaurtul grecesc este bogat în proteine și probiotice, iar combinat cu miere și nuci, devine un desert sănătos și echilibrat. Mierea aduce o notă de dulceață, iar nucile completează gustul și adaugă o doză sănătoasă de grăsimi bune.

7. Batoane energetice din semințe și fructe uscate

Batoanele energetice preparate acasă din semințe de floarea soarelui, dovleac, susan și fructe uscate sunt o alegere sănătoasă și delicioasă pentru o gustare între mese. Acestea oferă energie de lungă durată și sunt pline de nutrienți.

De ce să renunți la dulciuri pentru a fi sănătos, când poți alege aceste alternative sănătoase?

Dulciurile nu trebuie să fie inamicul sănătății. Cu puțină atenție la ingrediente și la modul de preparare, poți transforma momentele de răsfăț în momente de nutriție benefică pentru organism.

Începe azi să faci schimbări mici, dar semnificative în dietă

Nu trebuie să faci schimbări radicale pentru a adopta un stil de viață mai sănătos. Începe cu dulciurile! Alege variantele mai sănătoase și vezi cum te simți. Poate vei descoperi că nu doar corpul tău, dar și mintea ta funcționează mai bine, și te vei simți mai energic și mai fericit.

Tu ce dulciuri vei alege data viitoare?

Pe site-uri de specialitate vei găsi o mulțime de dulciuri fără gluten, pe care le poți încerca dacă suferi de boală celiacă sau altă afecțiune care interzice glutenul, sau pur și simplu dacă vrei să încerci alternative sănătoase de dulce. Dar îți recomandăm să soliciți sfatul medicului tău cu privire la alimentele fără gluten, chiar dacă știm că acestea sunt sănătoase.

Sursă foto: freepik/Racool_studio



Recente

Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg
Bauturi cu efect antiinflamator  Sursa foto shutterstock 2403798969 jpg
3 obiceiuri care te ajută să te bucuri de o viață sănătoasă jpg
Supa rece cu kefir si sfecla  Sursa foto Shutterstock 1753499021 jpeg
shutterstock 2465335337 jpg
Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg
Tort cu prune si bezea  Sursa foto shutterstock 2005395161 jpg
shutterstock 2136441693 jpg
Tarta cu ciuperci si pui  Sursa foto shutterstock 1239723775 jpg