Delicii cu arome de sărbătoare: rețete de madeleine, turtă dulce şi fursecuri glazurate
Descoperă cum se fac rapid cele mai gustoase trataţii dulci de sezon! Îţi aducem trei reţete de madeleine, fursecuri şi turtă dulce, numai bune de servit la un ceai, o ciocolată caldă sau o cafea pentru ore în şir de depănat poveşti cu cei dragi, de sărbători!
Madeleine cu ciocolată
Ingrediente pentru 20 de madeleine
2 ouă
160 g zahăr
2 linguriţe esenţă vanilie
140 g unt
155 g făină
½ plic praf de copt
1 vârf de cuţit sare
2 linguriţe coajă de lămâie bio
Pentru uns formele:
1 lingură unt
1 ½ linguriță făină
Pentru decor:
200 g ciocolată cu lapte
2 linguri unt
ornamente pentru prăjituri
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul și amesteci untul topit cu făina pentru a unge formele. Topeşti restul de unt.
Separat, combini ouăle, zaharul, esenţa de vanilie și sarea. Cerni făina în amestecul de ouă, treptat, amestecând ușor în amestecul de ouă după fiecare adăugare. Încorporezi untul topit şi răcit, apoi coaja de lămâie.
Umpli fiecare formă cu aluat, apoi dai madeleinele la copt, circa zece minute. Le scoţi din forme imediat după coacere. Procedezi la fel până termini tot aluatul.
Te-ar mai putea interesa: 3 rețete de deserturi pentru sărbători pline de savoare
Pentru ornat, topeşti pe baie de aburi ciocolata ruptă în bucăţi, o amesteci cu untul şi acoperi câte o jumătate din fiecare madeleină. La final, decorezi cu ornamente.
Turtă dulce glazurată
Ingrediente pentru 50 de bucăţi
50 g unt
7-8 linguri miere
1 lingură zeamă de lămâie
200 g zahăr pudră
500 g făină
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
1 linguriţă scorţişoară
4 ouă
Pentru ornat:
100 g zahăr pudră
40 ml apă caldă
Mod de preparare
Combini untul topit cu mierea, zeama de lămâie şi zahărul, la foc mic. Amesteci, apoi, toate ingredientele uscate, cu excepţia ouălor.
Înglobezi compoziţia de unt în cea uscată şi adaugi ouăle bătute. Frămânţi aluatul până devine nelipicios. Acoperi cu un prosop şi laşi la crescut o jumătate de oră.
Iei câte puţin din aluatul obţinut şi dai turtelor formele dorite.
Vezi şi: Secretele celor mai bune fursecuri de Crăciun. Trucurile experţilor
Le aşezi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanţă între ele ca să nu se lipească. Introduci tava în cuptorul încins, pentru circa zece minute.
Procedezi la fel cu restul ce aluat. După coacerea turtelor, topeşti zahărul pentru glazură în apa caldă şi le ornezi după imaginaţie.
Fursecuri cu glazură de anason
Ingrediente pentru 24 de fursecuri
120 g unt
150 g zahăr
1 linguriţă esenţă de anason
2 ouă
60 ml lapte
400 g făină
2 ½ lingurițe praf de copt
¼ linguriţă sare
1 lingură bomboane decorative
Pentru glazura de anason:
130 g zahăr pudră
½ linguriţă esenţă anason
2 linguri de lapte
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Amesteci zahărul și untul moale, apoi încorporezi ingredientele umede: esenţa de anason, laptele și ouăle, pe rând. Adaugi făina, praful de copt, sarea și omogenizezi.
Tapetezi o tavă şi formezi fursecurile pe care le aşezi în tavă, la o distanţă de circa doi centimentri unele de altele. Le coci pentru 10-15 minute. Le laşi la răcit circa zece minute înainte de a le orna. Procedezi asemănător cu restul de aluat.
Pentru glazura de anason, combini zahărul pudră cu laptele și esenţa de anason. Dacă amestecul este prea gros, mai pui puțin lapte. Înmoi în glazură partea de sus a fursecurilor răcite, apoi le treci prin bomboanele decorative.
@shutterstock