Cozonac sau deserturi de pe alte meleaguri? Noi îți dăm rețetele, tu le încerci!
În locul cozonacilor nelipsiţi de pe mesele noastre de Crăciun, în Polonia, Italia, Marea Britanie se fac panettone, tort cu fructe uscate şi ruladă cu nuci şi mac. În cele ce urmează, găseşti reţetele acestor deserturi pentru a le testa oricând doreşti!

Italia
Panettone, cozonacul italian
Ingrediente pentru zece porţii
500 g făină
150 g zahăr
7 g drojdie uscată
1 linguriţă sare
¼ linguriţă nucşoară
150 ml lapte
1 plic zahăr vanilat
coaja de la ¼ lămâie
coaja de la ¼ portocală
3 ouă
175 g unt
3 gălbenușuri
50 g stafide brune
2 linguri esenţă de rom
1 lingură suc de portocale
50 g chipsuri de ciocolată
Te-ar mai putea interesa: Cozonac cu mac ca la mama acasă
Cum să faci panettone
Mixezi 400 g de făină cu o linguriță de zahăr, drojdie, sare și nucșoară. Le amesteci cu laptele călduț, zahărul vanilat, cojile de lămâie şi portocală şi ouăle întregi. Acoperi aluatul și-l laşi o oră.
Separat, freci untul cu zahărul, făina rămasă şi gălbenuşurile. Le înglobezi în aluat şi frămânţi 10 minute. Acoperi şi-l laşi peste noapte, la temperatura camerei. Combini stafidele brune cu esenţa de rom şi sucul de portocale înainte de a le adăuga în aluat, împreună cu chipsurile de ciocolată.
Frămânţi şi acoperi aluatul. Îl laşi la loc cald o oră. Preîncălzeşti cuptorul, apoi aşezi aluatul într-o formă rotundă, preferabil cu diametrul de 18 cm, tapetată.
Introduci tava în cuptor. După zece minute, reduci temperatura, apoi laşi până se rumeneşte.

Polonia
Makowiec, ruladă cu mac, nuci şi fructe uscate
Ingrediente pentru două rulade
250 ml lapte
4 lingurițe zahăr
2 pachete (14 g) drojdie uscată
500 g făină
1 linguriţă sare
2 gălbenuşuri
50 g unt
1 linguriţă esenţă vanilie, opţional
Pentru umplutură:
300 g semințe de mac
100 g zahăr
2 linguriţe unt
2 albuşuri
3 linguri miere
1 cană stafide
50 g nucă sau alune de pădure
1/2 linguriţă esenţă de migdale
1 ou
1 lingură ulei
Pentru ornat:
zahăr pudră
fructe uscate
nucă
mentă proaspătă
Pentru caramel:
50 g zahăr
25 g unt
50 ml smântână lichidă
Vezi și: Cea mai simplă reţetă pentru cozonacii de Crăciun. Se topesc în gură
Mod de preparare
Amesteci laptele cu zahărul și drojdia, apoi le dai deoparte circa cinci minute. Combini făina, sarea, gălbenușul, untul și esenţa de vanilie, frământând bine.
Acoperi vasul și laşi la crescut până când își dublează volumul, aproape o oră şi jumătate.
Pentru umplutură, macini macul, apoi îl amesteci cu zahărul, untul, albușurile, mierea, stafidele, nuca sau alunele de pădure tocate grosier și esenţa de migdale.
Împarţi aluatul în două. Întinzi fiecare bucată, formând un dreptunghi. Întinzi câte jumătate din umplutura cu mac pe fiecare dreptunghi, evitând marginile. Rulezi pe partea lungă şi sigilezi aluatul.
Așezi rulourile în tăvi de chec şi le laşi să crescă alte 30 de minute. Ungi aluatul cu ou bătut cu ulei şi introduci tăvile în cuptorul preîncălzit. Imediat ce scoţi rulada din cuptor, o acoperi cu un strat generos de zahăr pudră.
Pentru caramel, topeşti zahărul până devine uşor arămiu, apoi încorporezi untul şi adaugi frişca lichidă încălzită în prealabil. Laşi să clocotească trei minute, la foc mic. După ce se răcoreşte, torni caramelul pentru ruladă şi ornezi cu nucă, fructe uscate tocate grosier şi mentă.

Marea Britanie
Tort cu fructe uscate şi nuci
Ingrediente
1 kg fructe uscate diverse
coaja rasă şi sucul de la 1 portocală
coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie
180 ml rom
250g unt moale
200g zahăr
175g făină
100g migdale măcinate
½ linguriță praf de copt
1 linguriță scorțișoară măcinată
4 ouă mari
1 linguriță esenţă de vanilie, opţional
Pentru glazură:
125 g zahăr pudră
4-5 lingurițe lapte
Citeşte şi: Cozonac cu mac şi caise
Mod de preparare
Amesteci într-o crăticioară fructele uscate cu coaja și zeama de citrice, 150 ml de rom, untul și zahărul, apoi le aşezi pe foc mediu. Le duci la punctul de fierbere, apoi dai focul mic şi le mai ţii cinci minute.
Transferi amestecul într-un vas mare şi-l laşi la răcit. După răcire, adaugi făina, migdalele, praful de copt, scorţişoara, ouăle şi esenţa de vanilie şi omogenizezi compoziţia.
O pui într-o tavă tapetată şi o dai la cuptorul încins pentru două ore.
După coacere, înţepi blatul din loc în loc cu o frigăruie şi-l umezeşti cu romul rămas. În laşi la răcit.
Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu laptele până când obții consistența dorită. Acoperi tortul răcit cu glazura, apoi decorezi după imaginaţie.
FOTO: Shutterstock