Deserturi pentru zile de sărbătoare. Sigur vei impresiona cu oricare!

Buturugă, ruladă cu frișcă, tort cu cremă de brânză și turtă dulce sau brăduţi de negresă, oricare dintre aceste opțiuni de deserturi va cuceri pe invitații tăi de sărbătorile de iarnă.                            

Daca ai ales un desert ca buturuga, sigur o să impresionezi. Știai că este o prăjitură clasică în Franţa, numită Buche de Noel, și că datează din secolul al XIX-lea, simbolizând norocul familiei pentru anul care urmează? Este și unul dintre deserturile tradiţionale de Crăciun în Belgia și Elveţia. Varianta tradiţională este un pandişpan clasic, umplut şi apoi „îmbrăcat“ în cremă de ciocolată. Este o reinterpretare dulce a vechiului obicei păgân de a arde o buturugă de lemn la solstițiul de iarnă pentru a aduce noroc și căldură.

image

Buturugă                      

8-10 porţii

1 h 30ʹ

dificultate medie

Ingrediente

3 ouă

150 g zahăr pudră

1 linguriţă drojdie uscată

2 linguri apă

1 linguriţă esenţă de vanilie

80 g făină

Pentru cremă:

100 g ciocolată neagră

150 g frişcă lichidă

2 linguri cacao

25 g zahăr

1 fiolă esenţă de rom

Pentru glazură:

125 ml smântână pentru frişcă

100 g ciocolată de menaj

Mod de preparare

Baţi gălbenuşurile cu zahărul. Dizolvi drojdia în apă şi o adaugi peste gălbenuşuri. Adaugi esenţa de vanilie şi făina, amesteci, apoi încorporezi albuşurile bătute spumă. Pui compoziţia într-o tavă tapetată şi o ţii la copt un sfert de oră. Rulezi blatul cu grijă şi-l laşi la răcit.

Pentru cremă, combini ciocolata tăiată bucăţele cu cacao, zahăr şi frişcă lichidă. Le pui pe foc mic, până când se topeşte ciocolata, amestecând continuu. După răcire, adaugi esenţă de rom. Desfaci blatul, întinzi crema în strat uniform şi rulezi din nou.

Pentru glazură, pui ciocolata ruptă în bucăţi în smântâna uşor încălzită şi o laşi la topit. Adaugi esenţă de rom şi amesteci până când compoziţia se îngroaşă. Îmbraci rulada în glazură şi o decorezi după imaginaţie.

image

Ruladă cu frișcă           

1 tavă

1 h 30ʹ

dificultate medie

Ingrediente

Pentru aluat:

120 g făină

150 g zahăr

2 linguri cacao

6 ouă

1 vârf cuțit sare

Pentru umplutură:

400 g vișine din compot

3 linguri zahăr

300 ml smântână 30% grăsime

100 ml smântână pentru frișcă

ciocolată rasă, pentru decor

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură din foi umplute cu frişcă şi nucă

Mod de preparare

Pentru aluat, separi albușurile de gălbenușuri și bați albușurile spumă, cu jumătate din cantitatea de zahăr. Separat, bați zece minute gălbenușurile cu restul de zahăr. Combini albușurile cu gălbenușurile, apoi adaugi, în ploaie, făina cernută, cacaua și sarea. Amesteci ușor cu o spatulă, apoi răstorni aluatul într-o tavă de cuptor, tapetată. Îl coci 20 de minute, apoi scoți blatul, îl pui pe un prosop umed de bucătărie și îl rulezi.

Pentru umplutură, bați frișca și smântâna grasă cu zahărul, până obții o cremă fermă. Derulezi blatul din prosop, îl ungi cu crema, așezi vișinele scurse, îl rulezi din nou, dar fără prosop, îl așezi pe un platou, presari zahăr pudră și ornezi după cum dorești.

image

Tort cu cremă de brânză și turtă dulce                                  

8-10 porții

3 h

dificultate medie

Ingrediente

350 g turtă dulce

150 g unt nesărat

Pentru umplutură:

600 g cremă de brânză

300 ml smântână pentru frișcă

110 g zahăr pudră

1 linguriță esență vanilie

1 lingură ghimbir măcinat

1 lingură nucșoară măcinată

1 lingură scorțișoară măcinată

200 g ciocolată negră topită

50 g unt

Vezi şi: Brioşele lui Moş Crăciun

Mod de preparare

Zdrobești turta dulce și o combini cu untul topit. Transferi acest amestec într-o formă de tort cu inel detașabil, apăsându-l cu dosul unei linguri, inclusiv pe lateral, și-l dai la rece.

Pentru umplutură, amesteci smântâna pentru frișcă, crema de brânză, esența de vanilie, ghimbirul, nucșoara, scorțișoara și zahărul pudră.

Torni umplutura peste baza de turtă dulce, nivelezi și o reintroduci în frigider. Topești ciocolata neagră pe baie de aburi și o amesteci cu unt, apoi o întinzi peste cheesecake și lași la rece peste noapte. La servire, îndepărtezi inelul detașabil și ornezi tortul după imaginație.

image

Brăduţi de negresă                             

8 porții

1 h

dificultate medie

Ingrediente

300 g făină

5 ouă

300 g zahăr

200 g unt

150 ml lapte

4 linguri cacao

1,5 linguriţe cafea solubilă

2 linguri esenţă de rom

2 plicuri zahăr vanilat

1 plic praf de copt

1 vârf de cuţit sare

Încearcă şi: Turte cu nucă sau ⹂veşmintele Domnului”, cea mai simplă reţetă pentru Crăciun

Mod de preparare

Amesteci laptele cu zahărul, cacaua şi cafeaua solubilă. Le pui pe foc mic, până când compoziţia începe să se îngroaşe, amestecând din timp în timp. La final, dai deoparte şi continui să amesteci până când se mai răcoreşte. Freci untul cu crema de lapte.

Înglobezi gălbenuşurile, pe rând, esenţa de rom, sarea, făina cernută împreună cu praful de copt. Baţi albuşurile spumă cu zahărul vanilat şi adaugi spuma în compoziţie, cu mişcări uşoare. 

Transferi întregul amestec într-o tavă dreptunghiulară, tapetată şi o dai la copt 45 de minute.  După răcire, răstorni prăjitura pe un blat de lucru, desprinzi foaia de copt şi decupezi triunghiuri în care înfigi câte un pai de băut. Ornezi fiecare felie după imaginaţie.

FOTO: Shutterstock



Recente

Sărbători  foto   shutterstock 2524828037 jpg
facturi de Sărbători  foto   shutterstock 2206974121 jpg
Rulada de ciocolata  Sursa foto shutterstock 2055503336 jpg
Rulada cu smochine  Sursa foto shutterstock 320476976 jpg
Cum să eviți electrizarea părului când folosești peria rotativă în 5 pași simpli jpg
Trucuri simple pentru a păstra legumele proaspete mai mult timp jpg
Cu cât timp înainte trebuie sa rezervi o nuntă pe plajă pentru a evita compromisurile jpg
Cum se păstrează sănătatea sprâncenelor fără proceduri cosmetice rutine zilnice și ingrediente esențiale jpg
clikpentrufemei ro prinicpala jpeg
CLICKPENTRUFEMEI RO lotus design n print VaGdhK kI1c unsplash jpg
e10994b1ad7229e6431d1c3251f0d8ee9c jpg
Tartine cu somon  Sursa foto shutterstock 2644013155 jpg
54 55 shutterstock 2443472203 jpg
analiza reziden iala trei zone strategice pentru achizi ia de apartamente in bucure ti jpg
CLICKPENTRUFEMEI amber kipp TnIUmJxP cY unsplash jpg
20 21 shutterstock 2143408365 jpg
48 49 shutterstock 2216416051 jpg
chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg