Pont pentru masa de prânz: varză călită cu cârnați

Cum vremea mai răcoroasă şi ploioasă persistă, ai putea să alegi pentru masa de prânz o varză călită cu cârnaţi. Îţi lăsăm reţeta pentru a te bucura de acest preparat oricând doreşti!

image

Numită şi tocaniţă bigos sau tocana vânătorului, varza călită cu cârnaţi este un preparat culinar polonez. Se poate face cu orice fel de carne, chiar şi de porc, dar în varianta originală conţine vânat şi, întotdeauna, cârnați polonezi picanţi. Bigos a fost și încă este considerată o masă pentru ocazii speciale datorită cantității mai mari de carne și a condimentelor, în special cele folosite la prepararea cârnaţilor. Uneori, la această tocăniţă se mai adăugau ciuperci sau prune uscate. Noi am preferat o reţetă simplă, cu doar cinci ingrediente de bază la care se adaugă piper şi frunze de dafin, pentru un plus de aromă.

Ingrediente pentru patru porţii

1 varză murată 

3 cârnați 

300 ml suc de roșii 

150 ml ulei 

1 foaie dafin 

piper 

Te-ar mai putea interesa: Varză călită de post cu gust de afumătură! Ingredientul care face din această reţetă un deliciu

Mod de preparare

Feliezii cârnații și-i rumenești în uleiul încins, apoi îi scoți și așezi în locul lor varza tocată, pe care ai ținut-o în apă rece câteva ore și i-ai schimbat apa constant.

Adaugi frunza de dafin, acoperi cratița și fierbi varza la foc mic, amestecând constant, până ce începe să se înmoaie.

Vezi şi: Gulaş de varză, gustos şi hrănitor

Torni sucul de roșii, adaugi cârnații și condimentezi cu piper, după gust, apoi mai ții pe foc un sfert de oră.  

FOTO: Shutterstock