Prăjituri cu cireşe pe care trebuie să le încerci
Profită de sezonul cireşelor şi surprinde-i pe cei dragi cu deserturi care conţin acest fructe dulci!
Prăjitură cu mălai şi cireşe
Ai nevoie de:
85 g unt
50 g zahăr
2 linguriţe oţet balsamic
600 g cireşe
150 g făină
200 g mălai
2 linguriţe praf de copt
¼ linguriţă sare
200 g zahăr
2 ouă
350 ml lapte
¼ linguriţă
Preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Amesteci untul cu zahărul şi oţetul. Pune pe foc mediu amestecul până când untul se topeşte,iar zahărul se dizolvă. Adaugă cireşele şi lasă-le pe foc până când încep să fiarbă,apoi stingi focul şi dai totul la răcit.
Combini făina,mălaiul,praful de copt şi sarea. Mixezi untul cu zahărul,gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Adaugi amestecul de făină,laptele,albuşurile bătut spumă. Peste cireşe,pui compoziţia de făină şi dai totul la cuptor 45 de minute. La final,după răcire,răstoarnă prăjitura pe un platou. O poţi orna cu frişcă şi cireşe proaspete.
„Buzunare” cu cireşe
200 g făină
125 g unt
125 g brânză dulce
1 plic praf de copt
1 vârf de cuţit sare
500 g cireşe
120 g zahăr pudră
1 gălbenuş
Freci untul cu brânza. Încorporezi sarea,praful de copt stins cu puţin oţet sau cu un strop de zeamă de lămâie. Dai aluatul la frigider,două ore,apoi întinzi o foaie potrivită ca grosime şi o tai pătrate. Amesteci fructele cu zahăr,într-un vas pe foc şi le laşi la scăzut,până se îngroaşă puţin. După răcire,pui câte o linguriţă de umplutură pe fiecare pătrat,împătureşti şi presezi cu furculiţa marginile,pentru a nu se desprinde în timpul coacerii. Într-o tavă tapetată,aşezi fiecare „buzunar” în parte şi-l ungi cu gălbenuş. Laşi tava în cuptor până se rumenesc.
Prăjiturăcu cireşe
Ai nevoie de:
Pentru aluat
4 ouă
250 g făină
Unt
250 g zahăr
1 vârf cuţit sare
1 plic praf de copt
1 plic zahăr vanilat
coajă de lămâie
Pentru umplutură
1 kg cireşe (fără sâmburi)
2 albuşuri
o lingură zahăr pudră
Preparare
Freci untul spumă,adaugi zahărul şi baţi în continuare amestecul. Încorporezi gălbenuşurile unul câte unul,pui sare,praf de copt stins,coaja de lămâie,zahărul vanilat,albuşurile bătute spumă. Adaugi făina,treptat,apoi tapetezi o tavă şi pui aluatul la copt. Când e aproape coaptă,pui fructele în strat uniform şi întinzi un strat de bezea făcut din albuşurile bătute bine cu zahăr pudră. Mai laşi prăjitura la cuptor încă 10-15 minute. O tai numai după ce s-a răcit.
Tort cu cremă de fructe
Pentru blat
100 g zahăr pudră
4 ouă
60 g migdale
60 g făină
50 g unt
1 plic zahăr vanilat
coajă de lămâie
Cremă
½ kg cireşe
2 albuşuri
125 g unt
Pentru blat,freci zahărul cu gălbenuşurile,se adaugă migdalele pisate,apoi făina. Baţi albuşurile spumă şi amesteci uşor cu amestecul,apoi cu untul,zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Pui compoziţia într-o tavă tapetată şi o coci 40 de minute.
Pentru cremă,baţi albuţurile cu zahărul. În jumătate din cantitate încorporezi untul moale,cu fructele fără sâmburi.
Tai blatul,pui cremă la mijloc şi acoperi cu spuma rămasă,se presară migdale şi se mai dă la cuptor câteva minute.