Tort de bezea cu piersici
Din combinaţia de blat crocant de bezea, cu cremă de ciocolată şi smântână, poţi obţine un tort delicios şi aromat.
Dificultate medie/ Preparare 2 h 30 '/ 1 tort
Ai nevoie de:
Pentru 4 foi de bezea
10 albuşuri
500 g zahăr
2 linguri amidon
1 praf de sare
1 lingură zeamă de lămâie
1 linguriţă extract de vanilie
Pentru crema de smântână
200 ml frişcă lichidă
250 g smântână
80 g zahăr pudră
3 foi gelatină
Pentru crema de ciocolată
150 g ciocolată amăruie
100 g ciocolată cu lapte
250 g smântână lichidă
Pentru decor
2-3 piersici
1 plic tort-gelee transparent
Pasul 1
Pentru foile de bezea, baţi albuşurile cu praful de sare până devin spumă, apoi adaugi zahărul, în 3 tranşe. Mixezi bine, aproximativ 15 minute, până se dizolvă zahărul şi obţii o compoziţie densă. Adaugi amidonul, zeama de lămâie şi extractul de vanilie şi mixezi încă un minut. Pe o tavă tapetată, desenezi un cerc şi întinzi prima foaie de bezea. Dai la cuptorul preîncălzit, la 80 °C, 120 minute. Pe rând, procedezi la fel cu restul foilor.
Pasul 2
Rupi ciocolata în bucăţi şi o pui pe foc, împreună cu o parte din smântână. Amesteci continuu, până când se topeşte. Opreşti focul, adaugi restul de smântână şi amesteci din nou. Laşi compoziţia să se răcească complet, apoi o dai la frigider, o oră. O scoţi şi o mixezi până când obţii o compoziţie omogenă. Umpli foile răcite de bezea cu crema de ciocolată şi le aşezi într-o formă de tort cu fund detaşabil, având grijă ca ultima foaie să fie un strat de bezea. Păstrezi puţină cremă şi pentru decor.
Pasul 3
Pentru crema de smântână, baţi frişca, adaugi smântâna, zahărul pudră cernut şi mixezi bine. Prepari gelatina conform indicaţiilor de pe ambalaj, apoi o pui în crema de frişcă şi omogenizezi. O torni în tavă peste tort.
Pasul 4
Prepari tort-gelee conform instrucţiunilor de pe pachet. În mijlocul tortului, aşezi piersicile tăiate cubuleţe, le acoperi cu tort-gelee şi cu crema de ciocolată păstrată. Dai la frigider, peste noapte.