Specialiştii avertizează: produsele cosmetice pe bază de pulbere pot favoriza apariţia bolilor de plămâni şi unor forme de cancer

1 shutterstock 593220977 jpg jpeg

Cercetătorii au testat produse cosmetice pe bază de pulbere şi au constatat că mai multe dintre ele conţin urme de azbest, un mineral nociv ce favorizează apariţia cancerului şi a altor afecţiuni.

Trei dintre cele 21 de probe au fost testate pozitiv pentru azbest, inclusiv fardul de pleoape şi un set de make-up pentru copii. Regulamentele federale nu le impun companiilor să testeze azbestul sau să eticheteze produsele cu o avertizare, astfel încât avocaţii şi experţii recomandă evitarea produselor pe bază de talc ca măsură de siguranţă. Cosmeticele, în special cele sub formă de pulbere, pot conţine concentraţii ale unui mineral ce favorizează apariţia cancerului, a bolilor pulmonare şi a altor probleme de sănătate, scrie Insider

Ce au descoperit specialiştii în urma studiului 

Într-o analiză publicată în Environmental Health Insights, cercetătorii au descoperit că unul din şapte produse cosmetice care conţinea talc avea şi o cantitate măsurabilă de azbest. Cercetătorii de la Environmental Working Group, o organizaţie non-profit de cercetare şi advocacy, au analizat un eşantion de 21 de produse cosmetice fabricate din talc, inclusiv fardul de pleoape, pudra pentru ten şi corp, dar şi truse de machiaj pentru copii.

Aceştia au descoperit că trei dintre cele 21 de probe - două palete de farduri şi un set de machiaj pentru copii - conţineau azbest, un mineral fibros ce este asociat cu apariţia unor probleme de sănătate serioase.

În timp ce dimensiunea eşantionului a fost relativ mică, concluziile sunt în concordanţă cu alte cercetări privind produsele cosmetice efectuate de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA). Acestea ar putea avea consecinţe majore pentru sănătatea publică deoarece nu există un nivel sigur de expunere la azbest. 

Produsele cosmetice pe bază de pulbere pot oferi o cale pentru expunerea la azbest în plămâni pe măsură ce pulberea se dispersează în aer. Cu alte cuvinte, există o mulţime de particule ce pot fi inhalate. 

Azbestul este asociat cu probleme de sănătate 

Cercetări ample au asociat expunerea la azbest cu îngroşarea ţesutului pulmonar şi care poate provoca dificultăţi de respiraţie, plus afectarea funcţiei pulmonare, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Mineralul este asociat cu un risc mai mare de apariţie a mai multor tipuri de cancer. Talcul este obţinut, de obicei, din minerit, dar aceleaşi roci din care derivă talcul conţin adesea şi azbest. Acest lucru facilitează amestecarea mineralelor în timpul producţiei. 

Companiile care folosesc talc nu sunt obligate să-l testeze pentru azbest sau să avertizeze asupra unei posibile contaminări. Şi dacă se constată că produsele conţin azbest, FDA nu are autoritatea de a solicita retragerea, deşi companiile o pot face voluntar. Din acest motiv, avocaţii şi experţii în sănătate publică fac presiuni pentru o legislaţie mai strictă care să includă cerinţe de testare şi etichetare mai transparente.

Ce recomandă specialiştii 

Evită produsele cosmetice pe bază de talc ori de câte ori este posibil sau cumpără de la companii care au practici de testare riguroase şi bine documentate.