Suferi de tiroidă? Există câteva trucuri ce ajută să-ţi menţii greutatea sau chiar să slăbeşti

1 shutterstock 452237386 jpg jpeg

Ai fost de curând diagnosticată cu tiroidă? Dacă este vorba de hipotiroidism, mai mult ca sigur că te lupţi să-ţi menţii greutatea optimă, poate chiar să scapi de kilogramele în plus.

Pentru majoritatea persoanelor cu hipotiroidism tendinţa de îngrăşare este inevitabilă. În mod normal, o dietă sănătoasă, controlul porţiilor şi o plimbare de 30 de minute zilnic sunt de ajuns pentru a slăbi eficient. Dar dacă ai hipotiroidism, glanda tiroidă hiperactivă încetineşte metabolismul, iar efortul de a slăbi este mult îngreunat.

Dacă hipotiroidismul este tratat inadecvat, poate fi mai greu să slăbeşti, deoarece tiroida este un regulator mare al funcţiei metabolice (creşterea în greutate este adesea primul simptom vizibil al tiroidei scăzute). Cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru pierderea în greutate şi pentru starea generală de sănătate este să obţii un tratament adecvat pentru hipotiroidismul tău. Chiar şi cu o asemenea afecţiune, câteva modificări dietetice pot ajuta la creşterea succesului pierderii în greutate.

Pierderea în greutate nu este niciodată uşoară, dar persoanele care au un hipotiroidism bine controlat nu ar trebui să se lupte să slăbească mai mult decât oricine altcineva. Iată, deci, câteva strategii de a ajunge la greutatea optimă.

Renunţă la pâine şi zahăr

Doctorii nutriţionişti şi endocrinologi recomandă o dietă moderată până la scăzută în carbohidraţi precum pâinea şi pastele. Poţi consuma, în schimb,  carbohidraţi complecşi, cum ar fi legumele şi leguminoasele cu amidon: cartofi, linte, năut, cartofi dulci, hrişcă, orez. De asemenea, evită zaharurile simple, mai ales sucurile, dulciurile şi prăjiturile.

Potrivit Institutului Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon, alimentele cu o încărcătură glicemică mare, cum ar fi produsele din cereale rafinate şi băuturile cu zahăr, pot creşte inflamaţia în organism. Pe de altă parte, este important să consumi suficiente calorii, deoarece caloriile scăzute pot provoca un răspuns la stres şi pot duce la scăderea producţiei de T3, hormonul tiroidian activ.

Regim antiinflamator

Alimentele antiinflamatoare pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare, precum şi a depresiei, care ruzultă uneori din hipotiroidism. Mai mult, alimentele antiinflamatoare pot ajuta la calmarea sistemului imunitar, care este adesea în exces la persoanele cu hipotiroidism. Astfel, o dietă antiinflamatoare poate ajuta la calmarea sistemului imunitar şi a inflamaţiei excesive şi poate susţine aportul adecvat de substanţe nutritive esenţiale necesare funcţiei sănătoase a tiroidei, inclusiv magneziu, vitamine B, zinc, seleniu, fier şi vitamina C.

O asemenea dietă presupune legume verzi, salate, roşii, peşte gras, nuci, fructe şi ulei de măsline, toate alimente care luptă împotriva inflamaţiei. Iar un astfel de regim scade şi efortul ficatului de a metaboliza alimentele foarte procesate.

Puţin şi des

Hipotiroidismul încetineşte funcţia digestivă. În loc de mic dejun, prânz şi cină, este recomandat să ai mese mai mici şi mai frecvente cu macronutrienţi echilibraţi - proteine ​​de calitate, carbohidraţi complecşi şi grăsimi sănătoase. Astfel se susţine glicemia echilibrată şi se evită efectele nefaste ale meselor supradimensionate.

În plus, nu uita de exerciţii fizice zilnice. Acestea nu trebuie, însă, să fie extenuante sau făcute "cu orice preţ". Dacă o persoană este foarte obosită, exerciţiile fizice pot suprima în continuare hipotiroidismul. Când ai energia să o faci, o plimbare de o jumătate de oră este de ajuns.