Testul rapid pentru detectarea anticorpilor COVID-19 nu este atât de precis precum s-a crezut

1 shutterstock 1692370762 jpg jpeg

Un nou studiu ştiinţific aduce veşti despre testele rapide, cum este AbC-19, gândit să arate dacă o persoană a fost infectată cu virusul COVID-19. Kitul utilizat de personalul medical din Marea Britanie şi UE presupune prelevarea din deget sau din venă a unei cantităţi mici de sânge, în scopul depistării anticorpilor, mai precis a unor proteine specifice apărute ca răspuns la infecţie. Deşi este rapid – rezultatele apar în mai puţin de 20 de minute –, nu produce un disconfort semnificativ şi nu este necesar un echipament specializat de laborator, testul nu este atât de precis, avertizează experţii.

Testele rapide AbC-19 au fost dezvoltate pentru ca lucrătorii din sistemul medical englez şi european să afle în scurt timp masa de oameni din comunităţi care deţine anticorpi SARS-CoV-2. În acest sens, Guvernul Britanic a comandat un milion de kituri de testare, reprezentând 75 milioane de lire sterline, aproximativ 100 de milioane de dolari, notează sciencealert.com.

Comanda a fost iniţiată în urma rezultatelor pozitive înregistrate de studiul finanţat de Consorţiul Britanic pentru Teste Rapide, o entitate care reprezintă companiile comerciale, inclusiv Abingdon Health şi Omega Diagnostics, care au creat AbC-19.

Studiul la care se face referire, condus de cercetătorii de la Universitatea Ulster, din Irland de Nord, este dat publicităţii, însă nu a primit încă evaluarea finală. Testul se bazează pe identificarea corectă a unui rezultat negativ, fără riscul să afişeze unul fals negativ. În ceea ce priveşte rezultatul fals pozitiv, testul nu poate determina cu precizie dacă persoana în cauză este pozitivă sau fals pozitivă.

Cercetarea Ulster a scos la iveală o sensibilitate a testului de 97,7%, ceea ce înseamnă abilitatea de a detecta corect un rezultat pozitiv.

Un studiu independent de cel efectuat de experţii irlandezi, care a avut ca temă testul rapid AbC-19, sugerează concluzii diferite şi îi determină pe oamenii de ştiinţă să atragă atenţia asupra scenariului privind rata de infectare.

O echipă de cercetători de la Universităţile din Bristol, Cambridge şi Warwick a analizat probele de sânge a nu mai puţin de 2.847 de muncitori în funcţii-cheie, cum sunt cei din  sistemul medical, dintre care 268 cu teste PCR pozitive la COVID-19 şi 2.579, cu status de infecţie anterioară necunoscută.

Suplimentar, experţii au analizat şi 1.995 de proble prelevate înainte de pandemie, când se presupune că nu prezentau anticorpi specifici infecţiei SARS-CoV-2.

Astfel, rezultatele noului studiu sugerează că specificitatea testului AbC-19 este de 97,9% (nu de 100%, aşa cum a susţinut studiul Ulster), iar sensibilitatea acestuia este de 92,5% (pe baza cazurilor confirmate de PCR) şi nu de 97,7%, şi că poate scădea până la 84,7% în cazurile în care starea infecţiei anterioare este complet necunoscută.

Din cercetarea coordonată de Ranya Mulchandani, de la UK Field Epidemiology Training Program (FETP) reiese că 1 din 5 lucrători testaţi pozitiv cu ajutorul kitului AbC-19 ar putea fi fals pozitivi, în condiţiile scenariului de 10% din populaţia testată este infectată cu SARS-CoV-2.

Deşi niciun test nu este perfect, precizia redusă a testului AbC-19 este un lucru pe care oamenii ar trebui să-l cunoască, spun cercetătorii.

Rezultatele acestei cercetări sunt publicate în Jurnalul Medical Britanic BMJRecente

Prajitura cu zmeura, caramel si migdale  Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului  Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg