Tratamentele şi procedurile care te scapă de coşuri şi acnee

Tratamentele şi procedurile care te scapă de coşuri şi acnee jpeg

Acneea este una dintre cele mai comune afecţiuni cu care se confruntă oameni de toate vârstele, pentru că nu doar adolescenţii o au. În plus, este mai mult decât o problemă cosmetică, ci este una dermatologică, care afectează aproximativ 70 % dintre adulţi. Din fericire, există numeroase tratamente şi proceduri care te scapă de această problemă.

Acneea este o afecţiune inflamatorie a folicului polisebaceu care blochează porii şi împiedică eliminarea sebumului produs de glandele sebacee, determinând înmulţirea unor bacterii ale pielii în interiorul porilor înfundaţi. Efectul? Un ten cu puncte negre şi coşuri, seboree, microchisturi, numeroşi noduli dureroşi şi cicatrici inestetice.

Acneea este de mai multe feluri: comedoniană, papulo-pustuloasă, acneea conglobată. Citeşte aici despre tipurile de acnee şi învaţă să le diferenţiezi. 

Mulţi dintre noi credem că trebuie să trăim cu acneea, dar dermatologii nu sunt de aceeaşi părere. Având acnee, care se agravează, nu este o ruşine. Este recomandat să mergi la un medic dermatolog pentru stabilirea unui nou  tratament. Este necesar să faci asta, mai ales pentru a preveni cicatricile şi urmele lăsate de acnee pe piele.

Tratamente pentru acnee 

În privinţa tratamentului, nu se face diferenţa în funcţie de vârstă, ci în funcţie de forma clinică şi de severitate, folosind creme, pastile sau combinaţii, iar ca adjuvant, proceduri complementare.

Există un număr variat de tratamente disponibile pentru vindecarea acneei incluzând cele care se aplică pe piele şi cele care se administrează sub formă de pastile.

Tratament medicamentos

Soluţii de curăţare cu acid salicilic. Aceste preparate slăbesc celulele moarte ale pielii şi ajută la scoaterea dopurilor din deschizăturile porilor, văzute sub formă de puncte albe şi puncte negre. Soluţiile de curăţare cu acid salicilic sunt disponibile în formule care se eliberează cu sau fără prescripţie medicală,  versiunile eliberate cu prescripţie medicală nefiind mai puternice.

Geluri, loţiuni şi soluţii de curăţare cu peroxid de benzoil. Aceste produse usucă şi exfoliază pielea, lupta împotriva creşterii bacteriene, şi ajută la curăţarea porilor blocaţi. Sunt disponibile în formule mai slabe care se eliberează fără prescripţie medicală sau mai puternice, cu prescripţie medicală.

Antibioticele. Anumite antibiotice (disponibile sub formă de creme, geluri, loţiuni sau produse combinate) combinate cu alţi compuşi pot fi aplicate direct pe piele pentru a reduce creşterea bacteriilor care cauzează acneea. 

Anticoncepţionalele. Anumite anticoncepţionale scad nivelul de androgen şi ajută la tratarea acneei la femei; acestea includ formule care conţin etinilestradiol şi norgestimat (Ortho Tri-Cyclen, generic) şi etinilestradiol şi drospirenona (Yasmin, Yaz, generic).

cosuri jpg jpeg

Procedurile care te scapă de acnee

Laserul

Oricât de incredibil ar sună, terapia cu laser a devenit un tratament uzual pentru tratarea acneei. Rezultatele sunt definitive şi o şedinţa ar putea fi suficientă. Laserul poate fi folosit pentru înlăturarea cicatricilor cu excepţia celor profunde. 

Există diferite tipuri de laser: cu lumina pulsatilă, laserele cu undă continuă de dioxid de carbon, lasere diodă şi laser de mică intensitate cu lumina albastră. Unele tratamente sunt blânde, procedurile fără durere şi vindecarea acneei se va face fără a lasă vreo urmă la nivelul pielii, în timp ce altele elimina, practic, un strat de piele. Tratamentul cu laser stimulează creşterea de noi fibre de colagen şi elastina, oferind pielii un aspect mai tineresc şi ferm. 

Căldura

Când este combinată cu tratamente bazate, impulsuri luminoase, terapia prin căldură (administrată de un dermatolog) poate distruge bacteriile care cauzează acneea şi poate reduce mărimea glandelor sebacee care adesea sunt obturate de grăsimea pe care o produc. Odată micşorate, glandele produc mai puţîn sebum, ceea ce înseamnă in mod normal mai puţine complicaţii.

Durata terapiei ar putea depăşi o luna, dar rezultatele ar putea fi observate după două săptămâni.  

Microdermabraziunea

Deşi pare o procedura invazivă, microdermabraziunea nu e chiar atât de agresivă precum pare. Scopul acestei tehnici este de a reîmprospăta tenul, prin îndepărtarea stratului superficial al pielii cu ajutorul unor mici granule abrazive. În timp ce dermabraziunea foloseşte o perie pentru peelingul pielii, microabraziunea ajută la reducerea sau chiar eliminarea cicatricilor determinate de acnee prin îndepărtarea stratului exterior de celule ale pielii.

Probabil că va fi nevoie să faceţi microdermabraziune de mai multe ori pentru a obţine rezultatele dorite (numărul tratamentelor diferă în funcţie de problemele tenului).

Cum poţi scăpa de coşuri acasă

Aplică suc de lămâie cu o cantitate mică de apă de trandafiri sau freacă zona afectată cu o felie de lămâie şi peste câteva ore (sau după noapte) spală bine zona.

Amestecă argila cu apă pentru a obţine o pastă groasă şi aplic-o direct pe zonele afectate şi aşteaptă 20 de minute (sau o noapte), după care spală cu apă rece.

tratament cosuri jpg jpeg

Bicarbonatul de sodiu este cel mai bun exfoliant. Acesta te ajută să cureţi pielea moartă înainte de a bloca porii. De asemenea, scade aciditatea epidermei, reduce porii deschişi şi face pielea netedă şi moale. Se amestecă, cu apă şi se aplică pe piele cu mişcări circulare şi se lasă timp de 10 minute. Nu te îngrijora dacă pielea va fi uşor iritată.

Aplică o picătură de ulei de arbore de ceai pe coşuri, de trei ori pe zi, pentru rezultate maxime.

Pune castravetele în blender pentru a obţine o pastă moale. Aplică pasta pe zona afectată de acnee şi spală după 30-40 de minute.

Aloe vera este planta care are cele mai bune proprietăţi de vindecare a pielii, acţionând ca un gel calmant. Aceasta te ajută să previi acneea şi inflamaţia. Freacă zonele afectate cu gel de aloe vera pentru îndepărtarea cicatricilor.

Aplică iaurt pe zonele afectate şi spală după 10 minute.

Pentru reducerea cicatricilor şi catifelarea tenului, se aplică ulei de măsline şi se masează uşor până este absorbit de piele.

Albuşul ajută la vindecarea cicatricilor provocate de acnee şi reducerea inflamaţiei. Aplică pe zonele afectate şi spală după 20 de minute, cu apă călduţă.

Pentru reducerea coşurilor, roşeţei şi a umflăturilor, se aplică cuburi de gheaţă pe zonele afectate.

Poţi aplica miere pe zonele afectate, timp de 30 de minute, pentru a face acnee să dispară. Înainte de aplicare spală-te cu apă călduţă, iar după cele 30 de minute, spală-te cu apă rece, pentru închiderea porilor pielii.

 

Schimbă modul de alimentaţie

Dacă în ciuda rutinei zilnice de curăţare a tenului şi a măştilor naturiste aplicate, te confrunţi în continuare cu probleme la nivelul pielii e indicat să faci o analiză a dietei.

Sunt anumite alimente care favorizează apariţia acneei şi trebuie evitate: grăsimile de tip fast food, zahărul, lactatele, cofeină, sucurile carbogazoase şi alcoolul. Vezi ce alte alimente trebuie să eviţi dacă vrei să ai un ten frumos.

Pentru o piele sănătoasă, se recomandă consumul de grăsimi bune (peste, avocado, nuci şi seminţe), legume şi fructe proapete bogate în antioxidanţi, vitaminele C şi A şi zinc (zincul are un rol esenţial în refacerea celulelor pielii), ceaiurile din plante, consumul de cereale integrale.

Greşeli care înrăutaţesc acneea

  • Curăţarea agresivă a tenului
  • Folosirea medicaţiei locale doar pe coşuri
  • Stoarcerea coşurilor  
  • Nu va clătiţi bine faţă după spălare
  • Nu se aplică protecţia solară

Surse: sfatulmedicului.ro, reginamaria.ro, 



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg