Cele mai frumoase gări din lume
Au, dintotdeauna, un aer romantic, atemporal. Loc de întâlnire, de plecare către noi orizonturi, de regăsire, gările sunt fundalul a nenumărate poveşti şi istorii. Dacă le traversezi în fugă, cu valiza în mână, rişti să pierzi detaliile care le plasează printre marile opere de artă ale lumii.
Gara São Bento, Portugalia: uimitoarea faianţă albastră
Deschisă publicului în secolul al XIX-lea, Estação Ferroviária de São Bento din oraşul Porto este unică în lume pentru uimitoarele scene istorice şi folclorice, reprezentate prin plăcile de ceramică alb-albastre (azulejos, cum îi spun localnicii). José Marques da Silva, aritectul, a conceput clădirea ca pe o adevărată capodoperă - şi a fost atât de concentrat pe partea artistică încât, se spune, a uitat să proiecteze ghişeele pentru bilete! Sala Paşilor Pierduţi, cu pereţii acoperiţi de faimoasa faianţă pictată în albastru, are un aer celest, majestuos.
Gara St Pancras, Marea Britanie: vizuina lui Batman
Din 2007, pasagerii trenului de mare viteză Eurostar nu se mai opresc în gara londoneză Waterloo, ci la St Pancras, cunoscută mai recent sub numele de St Pancras International. Este situată în inima Londrei şi atrage vizitatorii din întreaga lume cu arhitectura ei splendidă, în stil gotic. A fost ridicată în plină eră victoriană – iar astăzi uimeşte contrastulul dintre vechile ziduri de cărămidă roşie şi extensiile moderne ale clădirii. A constituit decorul filmului Batman Begins (2005), regizat de Christopher Nolan.
Gara Limoges-Bénédictins, Franţa: la loc de mănăstire
Inaugurată în 1929, gara a fost ridicată în oraşul Limoges, pe amplasamentul unei foste mănăstiri benedictine. E opera arhitectului Roger Gonthier şi are particularitatea de a fi fost construită pe deasupra şinelor de tren. Splendida ei cupolă şi turnul cu orologiu sa sunt unice şi au determinat înscrierea clădirii pe lista monumentelor istorice. La interior se remarcă pereţii somptuoşi, acoperiţi cu sticlă, şi reprezentările alegorice ale regiunilor franceze deservite de traficul feroviar.
Gara Chhatrapati Shivaji, India: ziduri dantelate
E clasată în patrimoniul mondial UNESCO din 2004, şi pe bună dreptate: gara opulentă, ridicată în oraşul Mumbai, reprezintă fuziunea dintre stilul neogotic victorian cu elemente de arhitectură indiană. A fost concepută de arhitectul britanic Fredrick Williams Steven, între 1878-1888, şi face faţă şi astăzi provocărilor zilnice: prin gară circulă zilnic aproape 1000 de trenuri, ce tranportă circa 3 milioane de persoane.
Ştiai că...
... printre gările faimoase ale lumii se numără şi cea din Kanazawa, Japonia? Inaugurată în 1898, a intrat în rândul clădirilor moderne graţie imensului său dom din sticlă şi portalului cu aer de pagodă, înalt de 14 metri.