Pe urmele lui Frodo, Indiana Jones şi Nea Mărin - cele mai tari locaţii de film care au devenit celebre

1 shutterstock 1137860495 jpg jpeg

În ziua de azi, tehnologia digitală poate crea nu doar o scenă sau un personaj de film, ci o întreagă lume. Dar, de cele mai multe ori, locurile reale de filmare, indiferent că este vorba de un oraş istoric, de o plajă superbă sau de o pădure seculară, sunt cele care taie respiraţia.

Niciun primar marocan nu a reuşit să pună Casablanca pe harta turistică a lumii aşa cum a făcut-o filmul cu acelaşi nume. Şi cine n-ar vrea să bea un vin în Barul Vitelli când vizitează Sicilia, unde s-a filmat una dintre faimoasele scene din „Naşul“? Chiar şi Vaticanul este mai plin de turişti de când Tom Hanks i-a făcut reclamă – nu că ar fi avut nevoie – în filmele „Codul lui Da Vinci“ şi „Îngeri şi Demoni“. De altfel, multe locuri din lume au devenit adevărate atracţii turistice de când au apărut în filme de succes.

„Stăpânul Inelelor“: Noua Zeelandă

Trilogia „Stăpânul Inelelor“, filmată în diverse locuri din Noua Zeelandă a adus un număr cel puţin dublu de turişti în îndepărtata ţară din emisfera sudică. Piscurile înzăpezite ale Munţilor Sunday, Peşterile Waitomo şi Vulcanul Ruapehu, unde s-au filmat scene din „Stăpânul Inelelor“, au devenit, brusc, populare. În oraşul Matamata, se poate vizita satul Hobbiton, creat special pentru a filma scene din „Stăpânul Inelelor“. Aici te poţi caza la Hanul Dragonului, poţi lua masa la Cafeneaua Comitatului şi îţi poţi organiza chiar nunta.

„Indiana Jones“: Petra, Iordania

La capătul unui canion spectaculos, de piatră albă şi de nisip, a fost sculptat în stâncă Petra, oraşul antic al Iordaniei. Până acum 20 de ani, când s-a lansat „Indiana Jones şi Ultima Cruciadă“, rar călca pe aici picior de turist vestic. Filmul a fost filmat în tot felul de zone spectaculoase, însă scena care a făcut faimos şi filmul, şi locul a fost cea cu Harrison Ford călărind în galop prin canion, până în faţa Trezoreriei, faţada de 42 de metri înălţime, săpată în stânca roşie. De atunci, în oraşul de 2000 de ani, agenţiile turistice organizează „Turul Indiana Jones“, ce plimbă turiştii, călare sau pe jos, pe urmele lui Harrison Ford.

„Plaja“: Koh Phi Phi Leh, Thailanda

Când Leonardo di Caprio şi colegii lui au ajuns pe insula Koh Phi Phi Leh din Thailanda, pentru a filma „Plaja“, localnicii  erau cât se poate de fericiţi. Sperau că producţia hollywoodiană le va aduce un influx de turişti, ceea ce le-ar creşte veniturile. Nu s-au aşteptat însă ca, după ce s-a lansat „Plaja“, în 2000, locaţia să fie luată cu asalt în special de turişti americani. Fâşia de nisip alb, ce desparte stâncile îmbrăcate în verdeaţă de marea calmă, de culoarea turcuazului a devenit din ce în ce mai neîncăpătoare. Iar cohortele de turişti au adus cu ele şi multe gunoaie şi poluare. Aşa că, din 2018, autorităţile au interzis turismul pe această plajă. Însă insula are şi alte faleze spectaculoase, cu nisipuri la fel de fine.

„Mamma Mia“: Skopelos, Grecia

De cum a apărut muzicalul „Mamma Mia“ în cinematografe, zeci de mii de oameni vor să stea în „hotelul lui Meryll Streep“. Alţii vor să se cunune în bisericuţa din vârful dealului unde, în film desigur, Meryll Streep îi spune „Da“ lui Pierce Brosnan.  De când au fost aduse în prim-plan internaţional datorită muzicalului, peisajele de vis ale insulei Skopelos atrag aproape la fel de mulţi vizitatori ca şi celebrele Rhodos, Santorini sau Kos.

„Nea Mărin Miliardar“: Mamaia, România

Cu 14.645.586 de bilete vândute în cinematografe, filmul lui Sergiu Nicolaescu, „Nea Mărin miliardar“, care a avut premiera la 5 februarie 1979, este cea mai populară peliculă românească din toate timpurile. La acea vreme, complexul hotelier unde s-a filmat o mare parte din film, Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din staţiunea Olimp, era cel mai scump de pe litoralul românesc. După căderea comunismului, complexul a fost dat uitării şi a rămas în paragină ani de-a rândul. Asta, până în 2017, când a fost renovat şi rebotezat, acum fiind hotelul Vega din Mamaia. Deşi are acum o înfăţişare mult mai modernă, mulţi dintre turiştii care se cazează aici trăiesc nostalgia trecutului, amintindu-şi de piscina în jurul căreia Amza Pellea conducea nebuneşte, alături de Stela Popescu, de holurile pe care umblau Puiu Călinescu şi Sebastian Papaiani sau de recepţia unde ziariştii îl pândeau pe miliardarul american, Mr. Juvett.

Vezi galeria foto: @Shutterstock, Hotel Vega/Mamaia