Soare şi mare în miez de octombrie

1 83782 original jpg jpeg

Dacă luna octombrie a sosit fără ca tu să apuci să vezi marea anul acesta, îţi propunem câteva destinaţii care merită să fie vizitate, fie doar cu gândul...Toate sunt în Europa şi, chiar şi toamna, au plaje însorite şi apă numai bună pentru scaldă.

Dacă ai primit un bonus financiar nesperat şi te simţi în gata de o mică nebunie, ofertele de ultimă oră de toamnă ale agenţiilor de turism afişează preţuri mai mult decât rezonabile.

Algarve: paradisul albastru

În regiunea Algarve din sudul Portugaliei, undele Oceanului Atlantic sunt chiar mai calde acum, în primele săptămâni ale lui octombrie, decât în miezul verii. Nu pentru că soarele ar avea mai multă forţă, ci din cauza curenţilor marini. Algarve este destinaţia ideală pentru iubitorii de natură, care pot vedea delfini sau balene săltând din valuri, sau păsări flamingo plimbându-se cu graţie prin parcurile naturale. Tot aici sunt piste pentru biciclişti sau pentru cei care fac jogging. Iubitorii de arhitectură vor fi încântaţi să descopere clădirile baroce, unele modeste, date cu var, altele mai impunătoare. Există şi monumente anterioare epocii baroce, cum ar fi podul roman din Tavira, cetatăţile arabe din Silves (sec. XI),  cele medievale din Sagres, Lagos sau Faro.

Sicilia: gastronomie şi vulcani

Insula din sudul Italiei a devenit o atracţie turistică odată cu eradicarea mafiei. Acum nu mai este deloc riscant să te plimbi pe străduţele micilor localităţi pitoreşti, nici să te avânţi pe şoselele de pe vesanţii care se prăvălesc direct în mare. Sicilia este destinaţia ideală pentru iubitorii de natură: are doi vulcani, Etna şi Stromboli, care merită nu doar văzuţi, ci şi escaladaţi. La fel de încântaţi vor fi şi iubitorii de cultură şi arhitectură, Sicilia fiind un punct de intersecţie al marilor trasee de navigaţie. A fost cucerită de fenicieni, greci, bizantini, arabi sau de către normanzi. Vei găsi, uimită, în marile catedrale din Palermo, Cefalu sau Siracusa, icoane în cel mai pur stil bizantin, de parcă ai fi în Grecia sau chiar în România. Toate aceste ocupaţii succesive au influenţat şi gastronomia siciliană şi i-au conferit o savoare absolut specială.

Cipru: între două lumi

Aparţine geografic Asiei, dar cultural şi politic, Europei. A treia insulă ca mărime din Mediterană, Ciprul are 1,2 milioane de locuitori şi găzduieşte populaţiile a două state: insula e împărţită între Republica Cipru şi Turcia. Prin urmare, trebuie să te duci cu paşaportul dacă vrei să colinzi prin toată zona. Mai există o particularitate: pentru că a fost teritoriu britanic (1878-1960), a rămas obiceiul ca şoferii să conducă pe partea stângă a şoselelor – aşa că mare grijă la traversare! Deşi insula a fost iniţial stăpânită de greci, ulterior a fost ocupată de romani, iar mai târziu de genovezi şi de veneţieni.

Malta: natură şi cultură

Trei din cele şapte insule care alcătuiesc Malta ar merita să fie cutreierate pe îndelete. Şi Malta a fost sub stăpânire britanică, deci turistul are, pe de o parte, avantajul cunoaşterii limbii oficiale, engleza, iar pe de alta, dezavantajul circulaţiei pe partea stângă, ca în Cipru. Oraşele La Valletta (actuala capitală insulei) şi Mdina (vechea capitală) sunt două opriri obligatorii pentru amatorii de cultură.  Oraşul La Valletta a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg